(FOTO) GODIŠNJICA SMRTI MILOŠEVIĆA: Mrkonjić i Vulin odali poštu, Senta salutirao
Foto: Tanjug

Pomen u Požarevcu

(FOTO) GODIŠNJICA SMRTI MILOŠEVIĆA: Mrkonjić i Vulin odali poštu, Senta salutirao

Društvo -
Funkcioner SPS od sadašnjeg državnog vrha očekuje da omogući da se Miloševićeva porodica vrati u zemlju. On je naveo i da bi država za sve ono što je Milošević uradio trebalo da mu se oduži "da li kroz ulicu (koja bi nosila njegovo ime) ili na neki drugi način"
1 / 8 Foto: Tanjug

POŽAREVAC - Funkcioner Socijalističke partije Srbije (SPS) Milutin Mrkonjić danas je, povodom osme godine od smrti Slobodana Miloševića, položio cveće na njegov grob u Požarevcu.

Posle odavanja počasti nekadašnjem predsedniku Srbije i SPS, Mrkonjić je rekao novinarima da od sadašnjeg državnog vrha očekuje da omogući da se Miloševićeva porodica vrati u zemlju. Mrkonjić je naveo i da bi država za sve ono što je Milošević uradio trebala da mu se oduži "da li kroz ulicu (koja bi nosila njegovo ime) ili na neki drugi način".

Upitan zašto lider socijalista Ivica Dačić nije danas u Požarevcu, Mrkonjić je odgovorio da je Dačić danas na zadacima i da je SPS kompletan i jedinstven."Dok sam u rukovodstvu SPS o svemu se dogovaramo i svako ide na svoje zadatke", rekao je Mrkonjić. On je istakavši da se danas navršava osam godina "od dana kada je Milošević ubijen u Hagu" naglasio da vreme svaki dan potvrđuje ono što je Milošević govorio.

Mrkonjić je istakao da nema Dejtonskog sporazuma koji definiše temelje Republike Srpske ni rezolucije UN 1244 vezane za Kosovo da ne zna šta bi bilo sa našim narodom i preko Drine i u Srbiji. Prema njegovim rečima Milošević je predvideo sve ono što se dešavalo u državi do 2008. godine - divlje privatizacije, rasparčavanje države... Mrkonjić je naglasio da zbog toga misli i da Miloševićeva uloga i dalje ostaje aktuena i da će istorija pokazati da je on bio posledenji državnik takvog kalibra sa ovih prostora.

Prema njegovim rečima i danas u više od 70 odsto raznih komentara o Miloševiću kao državniku se govori pozitivno i "mi ćemo tek shvatiti njegov značaj". "Očekujem da posebno ovo rukovodstvo države oda priznanje Miloševiću kao predsedniku ubijenom u Hagu, da li kroz ulicu, da li kroz nešto drugo...I da se njegova porodica vrati u zemlju", reklao je on. Upitan da li je u kontaktu sa Miloševićevom porodicoim Mrkonjić je odgovorio potvrdno dodavši da nije bitno gde se nalazi Marko Milošević. Ispred porodične kuće porodice Milošević u Požarevcu, gde je nekadašnji predsednik Srbije sahranjen, brojni građani i danas na osmu godišnjicu njegove smrtni došli su da mu odaju počast.

Počast su odali i predstavnici udruženja "Sloboda".

Vulin odao poštu Slobodanu Miloševiću

Predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin danas je u Požarevcu na grob Slobodana Miloševića položio venac i odao poštu nekadašnjem predsedniku Srbije. Vulin, koji je predvodio delegaciju Pokreta socijalista, je posle odavanja pošte Miloševiću rekao novinarima da je u Požarevcu kako bi odao počast prvom demokratski izabranom predsedniku u istoriji Srbije. On je rekao da je Milošević vodio Srbiju u teškim vremenima - "u vremenu kada je njen opstanak doveden u pitanje". "Milošević je umeo da pogreši u izboru svojih prijatelja i nisu svi njegovi prijatelji bili njegovi prijatelji ni prijatelji Srbije, ali zato su ga neprijatelji nepogrešivo birali", rekao je on. Vulin je naglasio i da su svi Miloševićevi neprijatelji bili istinski neprijatelji prvo Srbije pa onda i njega. Ispred porodične kuće porodice Milošević u Požarevcu, gde je nekadašnji predsednik Srbije sahranjen, brojni građani i danas na osmu godišnjicu njegove smrtni došli su da mu odaju počast.Delegacija SRS odala poštu Miloševiću

Delegacija Srpske radikalne stranke (SRS) danas je povodom osam godina od smrti bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića položila vence i cveće na njegov grob u Požarevcu. Posle odavanja počasti Miloševiću funkcioner SRS Božidar Delić je istakao da je Milošević pokazao kako se herojski brani Srbija i srpski narod i "ovde u Srbiji i u Hagu". On je podsetio da je SRS imala i periode političkih sukoba, ali i periode saradnje kada je država bila ugrožena sa Miloševićem i dodao da srpski narod treba da ceni njegov rad. Delić je naveo i da SRS posebno poštuje "njegovu herojsku borbu i mučeničku smrt u Hagu".

Godišnjica smrti

Bivši predsednik Srbije i Jugoslavije Slobodan Milošević preminuo je pre osam godina, 11. marta 2006. godine, u pritvoru Haškog tribunala tokom suđenja za ratne zločine na Kosovu, u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini (BIH). Milošević je umro od infarkta u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu. Sahranjen je u dvorištu porodične kuće svoje supruge Mirjane Marković u Požarevcu.

Politički uspon Miloševića počeo je njegovim govorom 28. juna 1989.godine na Gazimestanu na proslavi 600 godina Kosovske bitke, kao i 8. sednicom CK SK Srbije, na kojoj se obračunao sa Ivanom Stambolićem. Smatra se glavnim unutrašnjim političkim protagonistom raspada SFRJ i ratova u Sloveniji, Hrvatskoj i BiH, zajedno sa predsednicima tih bivših jugoslovenskih republika, ali i sukoba na Kosovu, koji je 1999.godine završen NATO bombardovanjem SR Jugoslavije. U toku NATO bombardovanja optužen je pred Haškim tribunalom za zločine u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu. Bio je neprikosnoveni lider Socijalističke partije Srbije (SPS), dva puta predsednik Srbije, kao i predsednik SR Jugoslavije.

Desetogodišnja autokratska vladavina Slobodana Miloševića završena je 2000. pobedom kandidata Demokratske opozicije Srbije (DOS) Vojislava Koštunice na izborima za predsednika SRJ. Posle pobede DOS na izborima 24. septembra 2000. godine, SPS i njen lider su, ne želeći da priznaju izborni poraz, izazvali postizbornu krizu koja je zapretila građanskim ratom u Srbiji. Kriza je okončana 5. oktobra, posle masovnih demonstracija širom Srbije, koje su kulminirale u Beogradu ispred tadašnje Skupštine SR Jugoslavije.

Milošević je uhapšen 1. aprila 2001. godine zbog zloupotrebe službenog položaja, nepunih šest meseci pošto je okončana njegova vladavina.Vlada Zorana Đinđića izručila ga je Hagu 28. juna 2001. godine, gde mu je suđeno za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji. Miloševićeva supruga Mirjana Marković napustila je zemlju 23. februara 2003. godine, dok je njegov sin Marko otišao odmah pošto je Milošević 5. oktobra 2000. godine bio prinuđen da prizna poraz na izborima za predsednika SR Jugoslavije. Oboje danas žive u Rusiji, a ćerka Marija u Crnoj Gori.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track