Fra Šime ima uspeha kod devojaka i čita im pesme

Razvojni put

Fra Šime ima uspeha kod devojaka i čita im pesme

Planeta -
Uz to, deklamuje stihove Dobriše Cesarića i nosi skupu garderobu. Prodavao zemlju, a crkva traži poništenje ugovora

ZAGREB - Katolička crkva, odnosno Franjevačka provincija Presvatog Otkupitelja i Splitsko-makarska nadbiskupija priznale su da je Šime Nimac, pripadnik monaškog reda franjevaca i župnik (paroh) u Baškoj vodi kod Makarske ukrao skoro deset miliona kuna od prodaje crkvene zemlje.

Crkva je najavila da će tražiti ponišnjenje kupoprodajnog ugovora, a kupac zemlje istovremeno ističe da je ugovor bio važeći jer je fratar u vreme potpisivanja bio ovlašćeno lice, s obzirom da je zemlja vlasništvo župe (parohije). Po pisanju medija, Nimac (34) je otišao s jednom devojkom, a ne javlja se na telefon i odbija susrete, tvrdeći da nije uzeo pare. Piše se da ima besna kola, da je oblačio skupu odeću i da ima uspeha kod devojaka - kojima je deklamovao stihove Dobriše Cesarića.

Franjevačka provincija i Splitsko-makarska nadbiskupija u saopštenju navode da su Nimac u ime župe i Mario Mikulić, direktor trgovačkog preduzeća Sunačni bast, 10. aprila ove godine sklopili ugovor o kupoprodaji 39. 556 kvadratnih metara zemljišta za ukupan iznos od 1.310.000 evra u kunskoj protivvrednosti, odnosno oko 33 evra po kvadratu. Iznos je uplaćen 20. aprila i 23. maja, nakon čega je Mikulić tražio da se uknjiži kao vlasnik zemljišta. U međuvremenu je Nimac s računa župe u tri navrata uzeo 9.817.657 kuna (1.309.200 evra) bez obrazloženja razloga i utroška sredstava.

Crkva smatra da je zamlje prodata bez izričite pismene saglasnosti nadležne crkvene vlasti, pa su franjevci podneli tužbu za poništenje ugovora. U toku je i razmatranje pokretanja postupka isključenja Šime Nimca iz franjevačke zajednice."Ujedno izražavamo iskreno žaljenje zbog opravdanog zgražanja javnosti uzrkovanog nezasitnim egoizmom pojedinca, kome je provincija u dobroj veri ukazala poverenje i molimo celokupnu hrvatsku javnost za iskreno izvinjenje u ime svih franjevaca u provinciji", piše na kraju saopštenja.

Mario Mikulić negira tvrdnje crkve jer je u zemljišnim knjigama kao vlasnik zemljišta upisana katolička crkva Sv. Nikole u Baškoj vodi koja je pod upravom tamošnje župa kojom je upravljao Nimac. "Upravo je župnik jedina osoba koja predstavlja župu prema fizičkim i pravnim licima, a po kanonskom pravu župa je pravno lice pase jedino župnik može legitimisati prema kupcima", rekao je Mikulić, ističući da splitska nadbiskupija može biti upisana kao vlasnik nekog zemljišta, ali da to tamo nije slučaj.

Osim toga, osim 1.31 miliona evra za zamlju, plaćen je i porez od 490.636,33 kuna (65.418) za porez na promet nekretninama, pa kvadrat negrađevnog zemljišta, bez infrastrukture i van naselja dostiže i 35 evra. On je rekao da je crkva prodavala zemljište za dogradnju crkve iz 1889. godine, za šta postoje saglasnosti od februara, pa su on i njegova familija u martu stupili u kontakt s Nimcem."Ako je zaista istina da je fra Šime otuđio crkvene pare, to je katastrofa s ljudske i verničke strane, ali je kupoprodaja zemljišta pravno valjana", rekao je Mikulić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track