GUŽVA OKO SIRIJE: SAD poslale nosač aviona, Rusi špijunski brod!
Foto: Rojters

Grupišu se snage

GUŽVA OKO SIRIJE: SAD poslale nosač aviona, Rusi špijunski brod!

Planeta -
Američki nosač aviona na nuklearni pogon, USS Nimic, kao i ostali brodovi iz te borbene grupacije, krenuli su prema Crvenom moru kako bi podržali mogući američki ograničeni vojni udar.

SIRIJA - Američki nosač aviona na nuklearni pogon, USS Nimic, kao i ostali brodovi iz te borbene grupacije, krenuli su prema Crvenom moru kako bi podržali mogući američki ograničeni vojni udar.

Zasad nemaju tačna naređenja, ali putuju prema Arapskom moru kako bi bili bliže Siriji. Američka mornarica je već ranije udvostručila svoje kapacitete na istoku Sredozemnog mora. Trenutno tamo imaju pet razarača, koji imaju 200 projektila tipa tomahavk.

U međuvremenu je Rusija u istočno Sredozemlje poslala špijunski brod koji će "skupljati aktualne informacije u području eskalirajućeg sukoba". Podsetimo, Rusija se protivi američkoj nameri da napadne Siriju. Službena Moskva smatra da su napad hemijskim oružjem izveli pobunjenici kako bi izazvali međunarodnu vojnu intervenciju.

Kina je danas izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog mogućih vojnih akcija protiv Sirije. Iako su im Sjedinjene Države poslale dokaze o upotrebi hemijskog oružja u Damasku, Kina smatra da ni jedna strana ne treba da prejudicira rezultate istrage UN. Istraga bi, smatra Kina, trebalo da bude objektivna i nepristrana te pa trebala uključiti i konzultacije sa sirijskom vladom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track