Hamović i Lazarević kupili pola Srbije!

Tajkunska privatizacija Srbije

Hamović i Lazarević kupili pola Srbije!

Društvo -
Posle prevare s Nacionalnom štedionicom, kad su zaradili 34 miliona evra, Vuk Hamović i Vojin Lazarević kupovali firme po Srbiji i gradili nekretnine. Tadašnji ministar policije Dragan Jočić smenio tri inspektora koja su se usudila da podnesu krivične prijave protiv rukovodilaca EPS i ovih tajkuna jer su oštetili državu za blizu milijardu dinara

BEOGRAD - Koštuničini tajkuni!Najveća tajkunska privatizacija u Srbiji - dokapitalizacija i prodaja Nacionalne štedionice - uprkos zaključcima anketnog odbora Skupštine Srbije, vrlo brzo je zataškana dolaskom DSS na vlast. Kum Vojina Lazarevića Aleksandar Nikitović postao je šef kabineta premijera Koštunice, a dvojac Hamović-Lazarević postao je najjači centar moći u Srbiji!

Kao što je Kurir već pisao, ova dvojica tajkuna samo na Nacionalnoj štedionici zaradila su 34 miliona evra. Na sumnjiv način postali vlasnici za oko sedam miliona evra, dok su je prodali za 41 milion evra. Umesto da odgovaraju zbog načina na koji su izigrali državu, oni su za vreme Koštuničine vlade od 2004. do 2008. krenuli da privatizuju i kupuju firme i nekretnine.

Kupovao firme

Tako je Vojin Lazarević tokom 2006. i 2007. kupio tri firme: „Rudnap“, „Minel kotlogradnju“ za 184 miliona dinara, Zavod za fotogrametriju za 140 i „Energosoft“ za 91 milion. S druge strane, Vuk Hamović se bacio na izgradnju nekretnina, pa je na najatraktivnijoj lokaciji na Balkanu, na beogradskim Terazijama, sagradio takozvanu pametnu zgradu B2 u koju je uloženo 30 miliona evra!

Paralelno, nastavili su pod povlašćenim uslovima da trguju strujom u Jugoistočnoj Evropi. Policajci su radili na tom slučaju i podneli krivične prijave, ali jedino što su time dobili jeste smena u MUP.

Krivična prijava

Prvo odeljenje beogradske policije 25. jula 2007. podnelo je krivičnu prijavu protiv četvorice bivših visokih funkcionera Elektroprivrede Srbije zbog potpisivanja štetnih ugovora s kompanijama „Enerdži fajnensing tim“ (EFT) Vuka Hamovića i „InterfejsVojina Lazarevića. Krivičnom prijavom obuhvaćeni su i Vuk Hamović i Vojin Lazarević, koji su tada bili bliski vrhu vlasti. Prema podacima navedenim u krivičnoj prijavi koju su sačinili smenjeni policajci i koja je u okružnom tužilaštvu zavedena pod brojem KU 1398/07, navodi se da je država oštećena za 978.236.591 dinara!

Smene u MUP

Međutim, intervencijom Dragana Jočića, tadašnjeg ministra policije, smenjena su tri policajca koja su radila na ovom slučaju. Obraćajući se javnosti ovim povodom, ministar Jočić je svoju odluku o ubrzanoj smeni inspektora obrazložio potrebama reforme policije i rezultatima njihovog rada. On je tada izjavio da je njegova procena da su policajci zaslužili premeštaj na niže radno mesto.

Šuković: Vojislav Koštunica štitio tajkune

Danilo Šuković iz Saveta za borbu protiv korupcije za Kurir kaže da je Nacionalna štedionica najupečatljiviji primer sumnjive privatizacije iz koje su proistekle mnoge kasnije:

- Savet je tada objavio memorandum koji dokazuje da je nedopustivo da se s tržišta uz pomoć državne vlasti sklanjaju oni koji su mogli da budu konkurentni. Ali niko nije hteo da procesuira slučaj, štiteći domaće tajkune i savetnike tadašnjeg premijera Koštunice.

Čupić: Oduzeti im imovinu!

Član odbora Agencije za borbu protiv korupcije Čedomir Čupić kaže da država mora da pokaže odlučnost:

- Sve što je sporno i za šta postoje valjani materijalni dokazi treba do kraja preispitati, procesuirati i više niko ne sme da bude pošteđen! Takođe, mora i da se utvrdi kretanje tog kapitala i po zakonu ga i oduzeti!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track