Hašim Tači pristao na sve srpske uslove!
Foto: Beta

Hašim Tači pristao na sve srpske uslove!

Politika -
Premijeri Srbije i Kosova parafirali juče tekst predloga sporazuma Beograda i Prištine, o kome će se obe strane izjasniti narednih dana

BEOGRAD - Uspeh.Premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači parafirali su juče tekst predloga sporazuma Beograda i Prištine od 15 tačaka, kojim su prihvaćeni svi zahtevi Srbije, a Vlada Srbije će u ponedeljak pismeno obavestiti visoku predstavnicu EU Ketrin Ešton da li prihvata dogovor.Dačić je objasnio da nije potpisao sporazum, već da je samo parafirao„predlog teksta o čijem prihvatanju ili odbijanju će se u narednim danima izjasniti obe strane“.- Naši organi će doneti odluku narednih dana da li ćemo prihvatiti ili odbiti. Posle sednice GO SNS i rukovodstava ostalih stranaka, Vlada će imati jedinstven stav o ovom pitanju. Oko ovoga se ne smemo deliti. Ili ćemo jedinstveno prihvatiti ili jedinstveno odbiti - rekao je Dačić. On je istakao da je ovo najbolja ponuda koju je Beograd dobio i da tačka 9. sporazuma koja se odnosi na pitanje policije i izbora regionalnog komandanta nije menjana, a da je iz tačke 14. po želji Beograda izbačeno da Srbija ne sme da blokira Kosovo u međunarodnim organizacijama, već u procesu evrointegracija.Direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin izjavio je da sporazum nije potpisan dok se o njemu ne izjasne Vlada i nadležni organi.- Papir na koji je svoj paraf - ne potpis, već svoje inicijale - stavio premijer predlog je konačnog sporazuma o kome će se izjasniti nadležni organi Srbije - Vlada i druge institucije. Na predlogu teksta sporazuma piše da smo primili k znanju da je to taj tekst. Doslovce tako piše - podvukao je Vulin.S premijerom na 10. rundi pregovora u Briselu bili su prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, savetnik predsednika Srbije Marko Đurić. Ako do ponedeljka bude postignut dogovor Beograda i Prištine, izvesno je da će ministri inostranih poslova EU svojim šefovima država i vlada preporučiti da na samitu u junu Srbija dobije datum za početak pregovora o priključenju EU.

Hašim Tači uoči parafiranja teksta
Hašim Tači uoči parafiranja teksta

Zaštićeni interesi SrbaPremijer Dačić rekao je da će zajednica srpskih opština, prema sporazumu, imati velika ovlašćenja kad je reč o izboru komandanta policije i da će ga zapravo predlagati, kao i da će imati „srpski sastav policije i pravosuđa“. On je dodao i da će zajednica imati odeljenje okružnog suda u Severnoj Mitrovici, gde će biti i sedište zajednice, da će imati svoju imovinu, račun, skupštinu, predsednika, potpredsednika i „veće kao vrstu vlade“, kao i puni nadzor i izvršna ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, kulturi, prostornom planiranju.

Bez prava na stolicu u UNTačka 14 teksta modifikovana je i u finalnoj varijanti ne otvara put za članstvo Kosova u UN.„Obe strane se obavezuju da neće ometati jedna drugu na putu evropskih integracija i da neće podstrekivati druge da to čine“, glasi tekst tačke 14. U prethodnoj rundi ta tačka, koju Beograd nije prihvatio, govorila je o neometanju učlanjenja u „međunarodne organizacije, uključujući UN“.Predviđeno je da plan primene treba da bude sačinjen do 26. aprila.

Eštonova: Korak bliže EUVisoka predstavnica EU Ketrin Ešton čestitala je Beogradu i Prištini na odlučnosti i hrabrosti u proteklim mesecima kako bi se postigao dogovor, pošto je objavila da su pregovori završeni i tekst sporazuma parafiran.- Ovo predstavlja korak dalje od prošlosti, a korak bliže Evropi za obe strane - poručila je Eštonova u izjavi objavljenoj na Tviteru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track