Hoće li i Čanak dobiti dve godine zatvora?

Dvostruki aršini

Hoće li i Čanak dobiti dve godine zatvora?

Politika -
Ni šest dana nakon incidenta u kojem je pretukao Pavla Lešanovića tužilaštvo nije pozvalo Nenada Čanka da da iskaz jer, kako kažu, taj slučaj nije urgentan

BEOGRAD - Ima li pravde?Iako je najavljeno da će Nenad Čanak zbog prebijanja Pavla Lešanovića biti saslušan do kraja nedelje, nema nikakvih indicija da će se to zaista desiti, pa postoji ozbiljna sumnja da će epilog slučaja biti blaga kazna.Biljana Lazić, portparol Osnovnog suda u Novom Sadu, potvrdila je za Kurir da taj sud još nije pozvao Čanka na saslušanje.- Predmet je primljen tek pre nekoliko dana, a nama su pritvorski predmeti urgentni. Još nismo zakazali saslušanje za Čanka - rekla je Lazićeva.Kako Kurir saznaje u MUP, lider LSV od početka je mislio da će se slučaj zataškati.- Istražne radnje policije su završene. Slučaj je predat tužilaštvu, a ono je pokrenulo istražne radnje. Čanak je očekivao da će slučaj voditi policija u Novom Sadu, gde on ima veliki uticaj, zato je i lagao tako opušteno u početku - kaže naš sagovornik.Međutim, svi se sećamo kako je sličan slučaj bio ekspresno procesuiran kad je političar bio žrtva napada, a ne počinilac. Dejan Stojanović, koji je napao Velimira Ilića, u to vreme poslanika u Skupštini, uhapšen je na licu mesta i odveden pravo u zatvor, gde je odležao pune dve godine!Stojanovićev branilac Saša Nedović kaže za Kurir da je njegov klijent osuđen na veoma visoku kaznu.- Po mom mišljenju, zato što je sud uvažio činjenicu da je Velimir Ilića tada bio poslanik, odnosno nosilac imuniteta - kaže Nedović.Malo je verovatno da će i Čanak zaglaviti dve godine zatvora. Brat prebijenog Pavla Lešanovića, Zoran Lešanović, sumnja da će isterati pravdu do kraja. On objašnjava da su Pavlu lekari konstatovali prelom osmog i devetog rebra, što spada u teže telesne povrede. Prema članu 121 Krivičnog zakona, za ovo delo predviđena je kazna od šest meseci do pet godina zatvora!- Čini nam se da oni to sada pokušavaju da svedu na neku kafansku tuču, kako bi kazna bila blaža. Neće to tako lako proći. Iako su nam mnogi rekli da ćemo imati problema sa Čankom i ovim procesom, mi nećemo odustati - kaže Zoran Lešanović.Njegov brat Pavle dodaje da ne zna zašto sud još ne poziva Čanka na saslušanje, te da je praksa pokazala da u ovakvim situacijama političari bolje prođu.- Nadamo se da ovaj put neće biti tako i da ceo slučaj neće biti zataškan samo zato što smo mi obični građani, a on političar - kaže Lešanović. Čanak juče je na pisarnici Skupštine Srbije predao overenu ostavku na mesto poslanika.- Sad nemam imunitet, očekujem da budem uhapšen kao i svaki izgrednik - rekao je samouvereno Čanak juče predajući svoju ostavku.

Dejan Stojanović, koji je napao Velimira Ilića, za isto delo proveo dve godine na robiji
Dejan Stojanović, koji je napao Velimira Ilića, za isto delo proveo dve godine na robiji

Reagovanja kolega poslanikaNebojša Stefanović, predsednik Skupštine- Svi građani Srbije moraju pred zakonom biti jednaki. Narodna skupština ne može nikome, pa ni narodnom poslaniku Nenadu Čanku, da pruži zaštitu ukoliko se, a to će pokazati istraga, ogrešio o zakon.Maja Gojković (NP)- Mnogi Novosađani, koji znaju koliko je Čanak napravio incidenata i preko čega je policija olako prelazila, nisu sumnjali da je ovako nešto moglo da se desi, odnosno da je on zaista upotrebio fizičku silu da bi se obračunao sa čovekom.Nada Kolundžija (DS)- Nisam tu da sudim o postupcima drugih, jer to nije ničiji posao pojedinačno i svako nosi odgovornost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track