HRANA GORA NEGO U ZATVORU: Porodilje na hlebu i komadiću salame!
Foto: Kurir Štampano

Bruka u porodilištima

HRANA GORA NEGO U ZATVORU: Porodilje na hlebu i komadiću salame!

Društvo -
Žene posle porođaja dobiju komadić parizera i kašičicu kiselog mleka, što ne može da zadovolji njihove potrebe

BEOGRAD - Nedostojanstvo!Umesto da trudnice i porodilje u srpskim porodilištima dobijaju najkvalitetnije obroke koji će zadovoljiti potrebe njihovog organizma nakon porođaja, u praksi se pokazalo da je bolnički doručak gori od onog u zatvoru! Tako naše novopečene majke mogu da biraju između kašičice marmelade i putera ili pet keksića i šolje mleka, a najčešći „specijalitet“ je pola parčeta alpske salame i kašičica kiselog mleka.Ovu skromnu ponudu ogorčene žene su fotografisale i objavile na društvenim mrežama.- U poslednjih mesec dana stiglo nam je oko 15 fotografija iz različitih porodilišta u Srbiji. Tu su beogradske zdravstvene ustanove Višegradska i „Dragiša Mišović“, ali i Betanija u Novom Sadu, u Nišu... praktično iz svih bolnica! Začudio nas je broj pristiglih fotografija, pre svega jer naše žene dobro znaju kakvi su uslovi u porodilištima, pa se i ne nadaju nečemu više - rekla je Sanja Grandić, urednica portala Bebac, koji je objavio fotografije s menijem iz porodilišta.Ona je situaciju ocenila katastrofalnom jer takav obrok ni količinski ni po kvalitetu nije dovoljan i ne može da zadovolji majke koje doje svoje mališane, ali ni psihofizičko stanje nakon porođaja. Nutricionista Jagoda Jorga kaže da je u pitanju generalni problem, jer bolnička ishrana nije modernizovana od pedesetih.- Mi nemamo odeljenje kliničke ishrane u kojem će nutricionisti definisati šta je od namirnica neophodno kako bi porodilje i njihova deca bili zdravi i kako bi se pravilno razvijali - rekla je ona i naglasila da će im tako zdravlje na dugoročne staze biti ugroženo, jer ih niko neće naučiti pravilnom načinu ishrane i zdravih životnih navika.

Narodni frontISHRANA PRILAGOĐENA POTREBAMAU GAK „Narodni front“ rekli su nam da su na fotografijama prepoznali i svoj escajg, ali da ne smatraju da je njihova ponuda skandalozna. Marina Šišović Mitrović, nutricionista, kaže da su ishranu prilagodili potrebama pacijenata.- Pacijentkinje s hipertenzijom ne mogu jesti iste obroke kao i ostali. Ostale porodilje jedu sasvim normalno. Količine su prilagođene njihovim dnevnim potrebama za unosom kalorija, kao i činjenici da bi trebalo da doje - rekla je ona.

ČINJENICEIdealan doručak za porodilje- Dan započnite voćem- Birajte između žitarica i dva parčeta hleba od integralnog brašna- Kuvano jaje- Konzumirajte mleko i mlečne proizvode

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja