Hrvati naoružavaju pobunjenike u Siriji?
Foto: You Tube

Arapsko proleće

Hrvati naoružavaju pobunjenike u Siriji?

Planeta -
Oružje je do pobunjenika došlo decembra prošle godine pošiljkama koje su, od Hrvatske, preko Jordana, došle do Sirije, navode zapadnjački zvaničnici upoznati sa ovom kupovinom

DAMASK - Finansijeri iz Saudijske Arabije pomažu pobunjenike u Siriji doturajući im pešadijsko oružje iz Hrvatske, piše Njujork tajms. Oružje je do pobunjenika došlo decembra prošle godine pošiljkama koje su išle preko Jordana, navode zapadnjački zvaničnici upoznati sa ovom kupovinom.

Više pošiljki oružja avionom napustilo je Hrvatsku od decembra kada je oružje koje nikada ranije nije viđeno u Siriji, počelo da se pojavljuje na video materijalima na kojima su usnimljeni pobunjenici. Naime sirijski pobunjenici odjednom su postali veoma dobro naoružani topovima, protivoklopnim bacačima, bacačima granata i drugim naoružanjem kojima se služila Hrvatska devedesetih. Naime, na jednom video-snimku sirijskih pobunjenika na stolu se vidi raketni bacači "Osa", koji su bili rasporstranjeni u hrvatskoj vojsci tokom ratova na Balkanu devedesetih.Naravno, Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske i agencija za izvoz oružja negirali su ove navode, dok su zvaničnici u Jordanu odbili da daju bili da daju bilo kakve komentare.Danijela Barišić, portparol hrvatskog ministarstva inostranih poslova, navela je da, od kako je počelo arapsko proleće, Hrvatska nije prodala oružije ni Saudijcima niti pobunjenicima iz Sirije.

http://www.youtube.com/watch?v=5FdhGF-CEYM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track