I Zagreb protiv ćirilice
Foto: Fonet

Nastavljeni protesti u Vukovaru

I Zagreb protiv ćirilice

Planeta -
Prvog dana nekoliko ploča je nasilno skinuto, koje su zatim ponovo postavljene, a narednih dana su protesti poprimili mirniji tok

VUKOVAR - Stotinak demonstranata krenulo je i jutros, peti dan za redom, u protestnu šetnju protiv uvođenja dvojezičnosti u Vukovar, a Štab za odbranu hrvatskog Vukovara najavljuje protest i u Zagrebu.

Štab za odbranu hrvatskog Vukovara najavio je da će nastaviti sa održavanjem protestnih skupova u Vukovaru sve dok Vlada ne odustane od postavljanja dvojezičnih tabli, a uskoro će organizovati i veliki protestni skup u Zagrebu.

"Ako se bude i dalje insistiralo na postavljanju dvojezičnih ploča učinićemo sve kako bi 18. novembra Vukovar postao negostoljubiv za političare", kazao je predsednik Štaba Tomislav Josić i ponovio da ćirilici nije mesto u Vukovaru.

Najavio je i održavanje velikog protestnog skupa u Zagrebu pod nazivom "U Vukovaru se branio Zagreb, u Zagrebu se brani Vukovar".

Posle sinoćnjeg sastanka Štaba na kome su bili i predstavnici 95 braniteljskih i udruženja stradalih iz cele Hrvatske, on je preneo i da se zahteva neopozova ostavka ministra hrvatskih branitelja Predraga Matića jer je, kako je kazao, svojim dosadašnjim delovanjem i javnim istupima narušio dostajanstvo svakog hrvatskog branitelja.

Biće osnovan i koordinacioni tim "branitelja, stradalnika, hranitelja i molitelja" u kojem će biti 44 člana a koji će ubuduće koorodinisati sve aktivnosti Štaba u borbi protiv uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru, preneli su hrvatski mediji.

U Vukovaru od ponedeljka traju protesti nekoliko stotina osoba u organizaciji Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara, protiv postavljanja dvojezičnih tabli na zgrade državnih institucija.

Prvog dana nekoliko ploča je nasilno skinuto, koje su zatim ponovo postavljene, a narednih dana su protesti poprimili mirniji tok.

Državni vrh Hrvatske osudio je nasilne demonstracije a premijer Zoran Milanović najavio da Vlada neće odustati od dvojezičnih tabli u Vukovaru.

Da se Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina neće menjati, potvrdio je u Dnevniku HTV-a ministar branitelja Predrag Matić."Verujem da će zdrav razum nadvladati. Poštovanje zakona je prioritet i oko sprovođenja zakona nema pregovora. Više puta je istaknuto da dvojezične table neće biti postavljene na mestima koja imaju posebni pijetet za Vukovarce, za stradalnike Domovinskog rata i branitelje - poput Ovčare, Trpinjske ceste...", rekao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track