Ilić: Čanak mogao da ga išamara, a ne da unakazi
Foto: KURIR

Intervju

Ilić: Čanak mogao da ga išamara, a ne da unakazi

Politika -
Ja sam novinaru šutnuo fasciklu i zato sam predstavljan kao siledžija, a Čanak, koji me je najviše zbog toga prozivao, prebio je čoveka

BEOGRAD - Samo umereno.Velimir Ilić, ministar građevine i urbanizma, u intervjuu za Kurir kaže da ne razume zašto je Čanak prebio Pavla Lešanovića, kad je mogao samo malo da ga išamara?!- Ja sam šutnuo fasciklu novinaru koji je vređao moju porodicu - rekao je da je moj brat šef „duvanske mafije“, a on nikad u životu nije zapalio cigaru. Zbog toga sam godinama predstavljan kao siledžija. Čanak me je najviše napadao u parlamentu, a on ladno prebio čoveka, unakazio ga. I on objašnjava kako je branio čast porodice! Ajde da ga je išamarao, ali nije morao da ga prebije.♦ Kako sarađujete s ministrom Mrkonjićem?- Odlično se slažemo, izvanredno. On se ne meša meni u Koridor 11, ja njemu u Koridor 10. Ako treba nešto od papirologije, dokumentacije, pomognemo jedan drugome.♦ A sa ostalima u Vladi?- S Vučićem i Dačićem se uvek brzo dogovorim, kao i s Dinkićem. Svi imamo odličnu saradnju.♦ Je l’ vam Dinkić prebaci nekad za sve one uvrede koje ste mu rekli?- Ne, o tome ne razgovaramo. Mi smo profesionalci, dobro sarađujemo. Štaviše, saradnja s njim je iznad mojih očekivanja.♦ Šta je sa subvencionisanim kreditima? Da li država ima para za to?- Sada ne, ali biće. Naći ćemo novac sigurno, završiće se čitav projekat od 7.000 stanova u Beogradu.♦ Da li postoji mogućnost da se smanji ogromna tarifa Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita?- To moramo zaustaviti. Mnogi hoće da se ugrade. Gašenjem nekih agencija želeli smo da sklonimo te parazite koji se prosto zaheftaju za neki dobar posao, nameću se da budu posrednici i onda te usluge debelo naplaćuju. Mislim da ćemo to srediti do Nove godine.♦ Dokle se stiglo s legalizacijom?- Evropska i Svetska banka su nas upozorile da ne možemo više ovako da funkcionišemo jer trenutno imamo 1.300.000 nelegalizovanih objekata. Oko 3.500.000 građana nema nikakvu imovinu, što je neobjašnjivo. Ne možemo pojedine lokacije, na primer kod Hrama Svetog Save, voditi kao gradski pašnjak. Celo Dedinje su obradive površine, a u stvari su tamo najluksuznije vile.♦ Kako ćete da izađete na kraj s tim?- Kroz upis u registar nepokretnosti - to je jedan vid legalizacije. Time ćemo povećati kreditni potencijal države i svakog građanina, a i kroz porez na imovinu punićemo budžet znatno brže. Te dažbine će biti 2.000, 3.000 dinara godišnje, za hale i veće objekte nešto više. ♦ Kad će zakon o legalizaciji ući u proceduru?- 1. novembra.♦ Na šta mislite kad kažete da postoji visoka korupcija u poslu s građevinom?- Sporo izdavanje dozvola je leglo korupcije. Ako predate zahtev, a neko vas mesecima drži na ledu, znači da očekuje da mu nešto date. Promenićemo to novim zakonom. Dozvola se dobija odmah i za građevinsku ne morate ništa da uplatite. Do sada su najčešće tajkuni i narko-dileri - oni sa mnogo para - mogli da dobiju građevinsku dozvolu i da isplate sve unapred. Uvek je poreklo tog početnog novaca bilo sumnjivo.

Il’ je lud, il’ je uzeo mito♦ Prvi ste ukazivali na nelogičnosti prilikom sklapanja posla između „Nuba investa“ i ministarstva Olivera Dulića.- U parlamentu sam upozorio da je teško krivično delo to da bez tendera firmi s jednim zaposlenim i kapitalom od oko 3.000 dolara date posao vredan stotine miliona evra. Tu ili je neko lud, ili je uzeo mito. Dulić me je tada tužio za klevetu, ali je nedavno povukao prijavu.

Dulić ne može kao Ceca♦ Da li je ovo domet vlasti - optužni predlog protiv Dulića?- Nisam za to da se čovek drži u pritvoru, kao Šarančić, i onda se, posle 13 meseci, ispostavi da nema ni krivične prijave.♦ A vi hoćete da Dulić prođe kao Ceca?- Ne. Omogućio bih svakome ko je kriv kratak pritvor od nekoliko dana, ali onda pustite čoveka da se brani sa slobode.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track