Jacenjuk: Ne damo ni milimetar teritorije Rusiji
Foto: AP

Kijev odlučan

Jacenjuk: Ne damo ni milimetar teritorije Rusiji

Planeta -
Ovo je naša zemlja i Rusija to treba da zna, rekao premijer Ukrajine na mitngu u Kijevu

KIJEV - Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk poručio je na mitingu u Kijevu da Ukrajina neće dati ni "milimetar" svoje teritorije Rusiji.

"Ovo je naša zemlja. Nećemo dati ni milimetar (svoje teritorije). Rusija i njen predsednik to treba da znaju", poručio je Jacenjuk na mitingu povodom rođenja pesnika Tarasa Ševčenka kome je prisustvovalo više hiljada ljudi.

U Ukrajini se danas obelezava 200 godina od rođenja ukrajinskog nacionalnog heroja, pesnika Tarasa Ševčenka, a "patriotski mitinzi" u Kijevu planirani su kao odraz prkosa na rusku "de facto kontrolu" nad gradovima Simferopolj i Sevastopolj na Krimu, prenela je agencija AFP.

Posle nemira u Ukrajini, koji su doveli do smene predsednika Viktora Janukoviča prošlog meseca, tenzija je dodatno porasla zbog odluke parlamenta na Krimu u četvrtak da se poluostrvo odcepi od Ukrajine i raspišse referendum o pripajanju Rusiji 16. marta.

Zvanični Kijev je naveo da, sada, na Krimu ima 30.000 ruskih vojnika, 5.000 više nego što je dozvoljeno postojećim sporazumom Kijeva i Moskve.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track