Jeremić: Žalostan pokušaj izvrtanja značenja pesme Marš na Drinu

Jeremić: Žalostan pokušaj izvrtanja značenja pesme Marš na Drinu

Planeta -
Srbija je tokom Prvog svetskog rata izgubila trećinu muške populacije u bitkama u kojima se borila na strani saveznika, a "Marš na Drinu" je pesma koja zauzima centralno mesto u sećanju na odbranu slobode od agresora

NJUJORK - Kabinet predsednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuka Jeremića saopštio je u četvrtak veče da su žalosni pokušaji da se izvrne značenje pesme "Marša na Drinu", koji je izveden na koncertu u sklopu proslave Nove godine po Julijanskom kalendaru u zgradi UN.

Srbija je tokom Prvog svetskog rata izgubila trećinu muške populacije u bitkama u kojima se borila na strani saveznika, uz ocenu da je "Marš na Drinu" pesma koja zauzima centralno mesto u sećanju na odbranu slobode od agresora, ističe se u saopštenju.

Povodom zamerki nekih bošnjačkih udruženja na izvođenje pesme "Marš na Drinu", tokom koncerta 14.januara, kabinet predsednika Generalne skupštine UN ocenio je da je to veoma žalostan pokušaj izvrtanja značenja muzičkog dara koji je ponuđen svetu ove nedelje.

"Uz dužno poštovanje svih žrtava tragičnih ratova u bivšoj Jugoslaviji, ovo je veoma žalostan pokušaj izvrtanja značenja muzičkog dara koji je ponuđen svetu ove nedelje", navodi se u saopštenju i ističe da je to duboko uvredljivo za srpski narod.

Srbija je tokom Prvog svetskog rata izgubila trećinu muške populacije u bitkama u kojima se borila na strani saveznika, a "Marš na Drinu" je pesma koja zauzima centralno mesto u sećanju na odbranu slobode od agresora, ističe se u saopštenju.

Mi smo veoma ponosni na to, i to smo želeli da podelimo sa svetom sa jasnom pratećom porukom pomirenja za sadašnju i buduće generacije, navedeno je iz Jeremićevog kabineta.

Naglašava se i da u Evropi postoji tradicija da se novogodišnji koncerti završavaju popularnim marševima, koji su pretvoreni u poruku mira.

To je slučaj sa "Radecki maršom" na kraju koncerta u Beču, a tako je bilo i u Njujorku sa "Maršom na Drinu", zaključuje se u saopštenju kabinet predsednika Generalne skupštine UN Vuka Jeremića.

http://www.youtube.com/watch?v=iHUZyJuiE5U

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja