Jovanović: Petroviću bio preči film nego JSO

Pobuna JSO

Jovanović: Petroviću bio preči film nego JSO

Crna Hronika -
Zvezdan Jovanović na suđenju za pobunu JSO izjavio da je bivšem načelniku RDB Goranu Petroviću bio preči film u Sava centru nego da razgovara sa Maričićem

BEOGRAD- Bivši zamenik komandanta rasformirane Jedinice za specijalne operacije (JSO) Zvezdan Jovanović rekao je danas u Specijalnom sudu da jednica ne bi protestovala novembra 2001. da je načelnik resora Državne bezbednosti Goran Petrović pristao da razgovara sa njima. "Do protesta ne bi došlo da je Petrović želeo da objasni situaciju. Zašto nam nije rečeno da se hapse haški optuženici ", rekao je Jovanović na suđenju za oružanu pobunu jedinice.

Jovanović je kazao da Petrović nije želeo da razgovara sa komandantom jedinice Duškom Maričićem, već je otišao u centar "Sava" na premijeru filma.

"Saznali smo da je išao u Sava centar da gleda premijeru nekog filma sa Goranom Svilanovićem i njihovim ženama", rekao je Jovanović koji izdržava kaznu od 40 godina za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Jovanović nije želeo da pred sudom iznese odbranu, ali je pristao da odgovara na pitanja drugih optuženih. Odgovarajući na pitanja pripadnika jedinice Miće Petrakovića, Jovanović je rekao da je jedinica nakon protesta pojačana brojčano i dobila zadatke da obezbeđuje beogradski aerodrom, radioaktivni otpad u Vinči, a bili su angažovani i na akcijama zaplene oružja i obučavanju pripadnika žandarmerije.

"Premijer (Zoran) Đinđić je dao nalog da budemo nagrađeni", rekao je Jovanović i naveo da je jedinica posle protesta stavljena pod komandu Vlade Srbije.

Jovanović je rekao da su sa vođom zemunskog klana Dušanom Spasojevićem i Ljubišom Buhom bili bliski ljudi iz okruženja premijera Đinđića.

"Bili su u prisnim odnosima sa Čedomirom Jovanovićem, Vladimirom Popovićem i Dragoljubom Markovićem", rekao je Jovanović i ocenio da bi tužilaštvo trebalo da podigne niz krivičnih prijava protiv Čedomira Jovanovića i nekadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića.

Duško Maričić nije želeo da iznese odbranu pa je sud pročitao njegov iskaz kod istražnog sudije od 14. oktobra 2011. godine. Maričić je tad rekao da događaj iz novembra 2001. ne bi definisao kao oružanu pobunu nego kao protest.

"Došao sam na ideju da se organizuje protest da bi zloupotrebe jedinice prestale, i u skladu sa tim smo tražili smenu Gorana Petrovića. Ideja o protestu je bila moja, a ja i sam smislio i taj zahtev. Milorad Ulemek nije mogao da odlučuje, on je mogao samo da da mišljenje ili predlog", rekao je Maričić kod itražnog sudije.

Pobuna JSO počela je 8. novembra 2001. posle hapšenja braće Nenada i Predraga Banovića, optuženih pred Haškim tribunalom za ratne zločine počinjene u logoru Keraterm, u BiH. Kako tvrde pripadnici jedinice, bili su obmanuti jer im je rečeno da hapse kriminalce, a ne haške optuženike.

Kako stoji u optužnici, "crvene beretke" su posle toga blokirale deo auto puta Beograd-Niš kod Sava centra u punoj ratnoj opremi, demonstrirajući moć zahtevom za smenjivanje tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Dušana Mihajlovića. Pored Potića, sa slobode se brane Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić, Mićo Petraković i Veselin Lečić. Optuženi su i Milorad Ulemek Legija, Zvezdan Jovanović i Duško Maričić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track