KAD SE LED OTOPI: Proverite da li ćete biti pod vodom!
Foto: Nacionalna Geografija

Opasnost od globalnog zagrevanja

KAD SE LED OTOPI: Proverite da li ćete biti pod vodom!

Tech -
Ledeni pojas koji okružuje Severni i Južni pol čini 10 odsto celokupne Zemljine površine
1 / 4 Foto: Nacionalna Geografija

Ledeni pojas koji okružuje Severni i Južni pol čini 10 odsto celokupne Zemljine površine. Naučnici tvrde da naša planeta ima 5 miliona kubnih milja pod pod ledom.

A šta bi se dogodilo sa kontinentima kada bi se sav taj led otopio?

Severna Amerika

Celokupna Atlantska obala bi nestala. San Francisko bi postao skup ostrva a Kalifornijski zaliv bi se proširio ka severu do San Dijega, koga ne bi bilo.

Južna Amerika

Basen reke Amazon bi postao ulaz za Atlantski okean što bi dovelo do nestajanja Buenos Ajresa, Urugvaja i velikog dela Paragvaja. Planinski delovi bi preživeli ovaj „napad“ vode zajedno sa karipskom obalom i Centralnom Amerikom.

Afrika

U poređenju sa drugim kontinentima, Afrika bi izgubila znatno manje zemlje usled ove katastrofe. U Egiptu, Aleksandrija i Kairo bi bili pretvoreni u močvare podizanjem nivoa vode u Mediteranu.

Evropa

London bi postao samo sećanje dok bi more ponovo preuzelo Veneciju. Ovaj katastrofalni scenario bi takođe odneo Holandiju i Dansku.

Azija

Zemlja koju nastanjuje 600 miliona Kineza bila bi poplavljena kao i Bangladeš sa svojih 160 miliona stanovnika zajedno sa dobrim delom priobalne Indije.

Australija

S obzirom da veći deo Australije čine pustinje, ovaj kontinent bi dobio novo more u samom centru, ali bi izgubio dobar deo priobalnih područja gde danas živi najveći deo populacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track