KAKO JE STVOREN ZEMUNSKI KLAN: Šiptar uzeo policajca za kuma mafije!
Foto: Profimedia, Privatna Arhiva

Bagzi pred sudom otkrio

KAKO JE STVOREN ZEMUNSKI KLAN: Šiptar uzeo policajca za kuma mafije!

Crna Hronika -

Dušan Spasojević odlučio da se zbliži s policajcem Zoranom Vukojevićem Vukom, s kojim se posle okumio. Šiptar i Kum u početku imali dvojicu saradnika, i to pripadnika MUP

BEOGRAD - Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum, pokojne vođe zloglasnog „zemunskog klana“, vrtoglavom brzinom su se od sitnih kriminalca koji ni sef nisu umeli da obiju popeli na vrh kriminalne piramide koja je organizovala ubistvo premijera, posvedočio je Dejan Milenković Bagzi, njihov nekadašnji prijatelj, a danas svedok-saradnik.Dejan Milenković, koji se pre dva dana odazvao pozivu Višeg tužilaštva kako bi pomogao u rasvetljavanju otmice prve žrtve klana Novaka Stevanića 1997, opisao je kako su u to vreme Šiptar i Kum bili samo obični kradljivci automobila i dileri.

Uspon i pad... Zemunci na vrhuncu moći
Uspon i pad... Zemunci na vrhuncu moći

Radili amaterski- Ne znam detalje te otmice, ali sećam se da su se nekoliko dana kasnije sastali u restoranu „Kotobanja“ u Surčinu i žalili se kako su imali problem da otvore sef u stanu mladića kog su oteli. Rekli su da nije bio standardni, u zidu, već da je bio u podu, pa su morali da koriste bonsek, kao i da im je trebalo mnogo vremena. Polemisalo se o tome da li je Spasojević ostavio otiske u stanu - prisetio se navodno Bagzi i ponovio da u to vreme nisu bili jaka kriminalna organizacija.Drugi nekada visokotirani pripadnik klana, koji služi dugogodišnju robiju, otkrio je, takođe prilikom davanja izjave za otmicu Novaka Stevanića, da je do kraja devedesetih Spasojević u Čumeta gledao kao u boga.- Spasojević je u to vreme govorio da bi za Buhu uradio bukvalno sve što traži, da bi i rođenu ćerku ubio kad bi to od njega zatražio. Molili su čak da im pomogne i kad su pravili sitne prekršaje - posvedočio je on.Prema rečima nekada bliskih saradnika, do kraja devedesetih dvojica „zemunaca“ su imala samo dva saradnika - Nikolu Bajića i izvesnog Rileta, a kasnije su im se priključila još dva policajca. Jednog od njih, koji je kasnije postao svedok-saradnik - Zorana Vukojevića Vuka, podsetimo, odbegli „zemunci“ brutalno su ubili 2006.Uspon tek 1999.- U to vreme Spasojević i Luković su se bavili i trgovinom drogom. Dok su 1995. u nekom hangaru prepakivali drogu, uletela je policija i pokojni Vukojević, koji je tada bio policajac, uhapsio je Lukovića. Posle toga su hteli da mu se osvete, ali Spasojević je procenio da mu treba neko u policiji i da je bolje da mu se približi. Počeo je da se druži s Vukojevićem, a kasnije su se i okumili - posvedočio je bivši pripadnik „zemunskog klana“, koji služi dugogodišnju robiju.Njihova moć naglo počinje da jača tek krajem 1999, jer su im se priključili Miloš Simović i Sretko Kalinić, a potom i Milorad Ulemek Legija, koji je učestvovao u gotovo svim otmicama.

Dokaz... Jedno od svedočenja Dejana Milenkovića Bazgija
Dokaz... Jedno od svedočenja Dejana Milenkovića Bazgija

Čume o „zemuncima“ŠIPTAR I KUM BILI SIROTINJASredinom devedesetih Dušan Spasojević i Mile Luković bili su izuzetno siromašni, o čemu je ranije pred sudom govorio svedok-saradnik Ljubiša Buha Čume.- U to vreme nisu imali novac i bavili su se sitnim kriminalom. Bilo mi ih je žao jer su bili sirotinja. Tada su zaradili oko 120.000 maraka - rekao je ranije Čume.

Tajni sastanci Šiptara i LegijeDOGOVARALI SE NA „KLUPICAMA“Ubijeni svedok-saradnik Zoran Vukojević Vuk ispričao je da su Spasojević i Legija počeli da se druže i posećuju na rođendanima 1999. godine- Dušan se tada tajno viđao s Legijom na Novom Beogradu, na mestu koje su oni zvali „klupice“ i „krilca“ - tvrdio je Vukojević.Prema njegovom svedočenju, javno su počeli da se viđaju tek 2001. godine, a godinu dana kasnije „zemunci“ su se okrenuli protiv Buhe i u noći između 20. i 21. decembra digli u vazduh njegovo preduzeće „Difens roud“.

Ne propustite

DANAS U KURIRU POKLON DODATAK GURMAN: Sve od karfiolaU današnjem poklon dodatku Gurman pronaći ćete najbolje recepte za ručak spremljene od ovog zdravog i uvek dostupnog povrća koje nije skupo.

Tako ovaj put možete da napravite krem supu, musaku ili zdrave pljeskavice i da se zasladite odličnom tortom koja se, verovali ili ne, pravi od - krompira!

Ne propustite najbolju zbirku recepata i kulinarskih saveta!

Jelena Spasić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Đura Mutavi: zašto su ubijeni Žika Petrović, Kundak i Ćuruvija?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track