KIPAR: Rusi, pomagajte!
Foto: Reuters

Na ivici bankrota

KIPAR: Rusi, pomagajte!

Planeta -
Poziv u pomoć uslediće samo dan pošto je odbačen paket MMF i nepopularna mera uvođenja jednokratne stope poreza od 9,9 odsto na bankarske depozite

MOSKVA - Kiparski ministar finansija Mihalis Saris zatražiće danas pomoć Rusije, nakon što je parlament njegove zemlje odbacio uslove paketa pomoći Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, koji predviđaju uvođenje poreza na bankarske depozite.

Saris će se sastati s ruskim kolegom Antonom Siluanovim u pokušaju da ublaži i produži rok otplate zajma koji je Kipar dobio od Rusije 2011. godine, i čija je vrednost 2,5 milijardi evra, prenosi Frans pres.

Njegova poseta dolazi samo dan nakon što su kiparski parlamentarci odbacili nepopularnu meru uvođenja jednokratne stope poreza od 9,9 odsto na bankarske depozite, što je uslov za dobijanje paketa pomoći od 10 milijardi evra.

Kiparske banke su u velikoj meri bile izložene negativnom uticaju grčke dužničke krize, a njihova teška situacija je učinila da se zemlja nađe na ivici bankrota.

Kipru je sada potreban alternativni plan, a jedan od njih bi mogao biti okretanje Rusiji.

Rusi drže između trećine i polovine svih kiparskih depozita, a procenjuje se da ruske banke i kompanije imaju na ostrvu 31 milijardu dolara.

Lokalni mediji spekulišu da bi jedan od predloga u Moskvi mogao biti poziv ruskom gasnom gigantu Gaspromu da dođe na Kipar i da ubrizga sredstva u kiparske banke, u zamenu za dobijanje prava na istraživanje kiparskih podvodnih energetskih nalazišta.

Još nema dogovora Kipra i Rusije o novoj pozajmici

Kiparski ministar finansija Mihalis Saris izjavio je u Moskvi da još nije postignut dogovor o ruskoj pozajmici Kipru koji se nalazi pred bankrotom, javljaju ruski mediji. "Razgovori su bili veoma dobri, konstruktivni i pošteni", rekao je Saris posle susreta sa ruskim ministrom finansija Antonom Siluanovom. Kiparski ministar je najavio nastavak pregovora u cilju pronalaženja "rešenja koje će omogućiti podršku Rusije". Bićemo ovde dok ne postignemo neki dogovor", dodao je Saris. Rusija je 2011. godine odobrila zajam Kipru od 2,5 milijardi dolara. Siluanov je početkom februara rekao da je Rusija spremna da restrukturira dug i da eventalno ublaži uslove otplate ranije odobrenog zajma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track