KO JE ZAŽMURIO:Dačić traži odgovorne za Preševo
Foto: KURIR

Oštro

KO JE ZAŽMURIO:Dačić traži odgovorne za Preševo

Politika -
Premijer Ivica Dačić najavio je i utvrđivanje odgovornosti državnih funkcionera koji nisu sprečili postavljanje spomenika OVPBM u centru Preševa

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić najavio je da će tražiti utvrđivanje odgovornosti nadležnih u državnim organima, koji nisu uradili svoj deo posla u slučaju postavljanja spomenika poginulim pripadnicima OVPBM u Preševu.

"Nisu nama krivi samo Albanci, krivi su i državni organi, zato što nisu sprečili postavljanje spomenika", naglasio je Dačić.

"Ne mogu da shvatim da me niko nije informisao o tome da bi trebalo da bude postavljen takav spomenik", rekao je Dačić i napomenuo da bi naredio da se postavljanje spomenika onemogući, da je bio obavešten o toj nameri.

"Spomenik nije isklesan u Vlasotincu za jedan dan. Da niko nije obavestio mene i Aleksandra Vučića, koji rukovodi Savetom za nacionalnu bezbednost - to je nedopustivo ponašanje državnih organa", ocenio je Dačić.

On je podsetio da na jugu Srbije postoje još 22 slična spomenika, ali ih država nije sklanjala zato što nisu direktna provokacija Srbije, kao što je to bio slučaj sa onim u centru Preševa.

Ističući da je cela međunarodna zajednica rekla "da je to naše unutrašnje pitanje", Dačić je ocenio da je Albancima odgovaralo da spomenik ukloni država, "zato što niko od njih ne želi da preuzme odgovornost".

Dačić smatra da je neophodno raditi i na rešavanju problema sa propisima koji regulišu postavljanje spomenika, jer su važeći konfuzni i omogućavaju da se ovakve stvari dese, što mu je rekao i ministar pravde Nikola Selaković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track