KOLEGE O RUŽICI: Bila je pozorišni gladijator!
Foto: Dragana Udovicic

Srpska kultura izgubila velikog umetnika

KOLEGE O RUŽICI: Bila je pozorišni gladijator!

Društvo -
Sokićeva je živela za pozorište, volela pozorište, živela u pozorištu i sigurna sam da i sada na Elizejskim poljima igra neku ulogu, rekla je Ivana Vujić

BEOGRAD - Odlaskom Ružice Sokić, srpsko pozorište i kultura izgubili su velikog umetnika i pozorišnog gladijatora, smatraju njene kolege. Ružica Sokić preminula je danas posle duge i teške bolesti u 79. godini.

Scenarista i dramski pisac Gordan Mihić, koji je napisao scenario za film "Žuta" iz 1973. u kome je Ružica Sokić igrala prostodušnu uličarku za koju je nagrađena Zlatnom arenom u Puli, rekao je da je smrt Sokićeve "veliki gubitak za sprsko pozorište". "Veoma mi je žao. Bila je sjajna glumica i veliki umetnik", rekao je on.

Pozorišna rediteljka Ivana Vujić, koja je dugo i često sarađivala sa Sokićevom (Tri sestre, Play Popović...) nazvala ju je "pozorišnim gladijatorom". "Bila je velika diva, velika pozorišna i filmska glumica koja je posvetila život pozorištu. Bila je pozorišni gladijator koja je živela za pozorište, volela pozorište, živela u pozorištu i sigurna sam da i sada na Elizejskim poljima igra neku ulogu", rekla je Vujićeva.

Dragana Nikolića veoma je potresla vest o smrti Ružice Sokić. "Nisam u stanju da govorim. Bila je velika glumica. Prvi film "Kad budem mrtva i beo" sam snimio sa njom. Poznavao sam je od malih nogu", rekao nam je kroz plač glumac.

Petar Božović je rekao da je mislio da nikada nikada neće umreti. "Ode naša Ruža. Mislio sam da nikada neće umreti. Bila je teška, ali visokoprofesionalna, sjajna glumica, korektna i poštena u odnosima sa kolegama. Za ukus drugih glumaca suviše je volela svoj posao. Kada sam je gledao u predstavi "Ko se boje Virdžinije Vulf", shvatio sam i da je moram tamo. Ta predstava je dala dva velika glumačka imena, Vladu Popovića i Ružicu Sokić", izjavio je Petar Božović.

Neda Arnerić je sa Ružicom radila i privatno se družila. "Suviše se predavala glumi. Bila je na neki način osoba koja nikada nije bila zadovoljna urađenim, što je osobina koja otežava život. Radile smo zajedno i družile smo se u privatnom životu. Kao kolega bila je divna i perfekcionista, a van scene, isto, nikada zadovoljna", izjavila je Neda Arnerić koja je dodala da su Ružičine godine bile najbolje za glumca jer je onu 73. mogla da da najviše publici.

Nikola Simić je bio kolega sa klase Ružice Sokić i samo mesec dana pre glumičine smrti snimo je radio dramu u kojem mu je partner bila glumica. "Ružica Sokić je bila veliki radnik, divan čovek i humanista. Volela je ljude, svoje kolege, volela je životinje. Zajedno smo studirali, radili u pozorištu i na filmu. izuzetno mi je žao zbog njenog odlaska", istako je glumac.

Vojislav Brajović bio je zatečen glumičinom smrću. "Čuo sam da je bolesna, ali ste me baš zatekli sada sa tom vešću. Jako mi je žao, ona je bila jedna od naših najboljih glumica, i jedna od retkih s kojima sam se pomalo i privatno družio. Jako sam je voleo, iako nismo puno radili zajedno, ali smo često razmenjivali replike iz komada, kada se sretnemo van scene. Bila je vrhunska glumica, svašta je mogla da igra, ali je bila i pravi fanatični privrženih za glumu", izjavio je glumac.

Ljiljana Blagojević nije očekivala da će Ružica tako brzo otići. "Ružica je bila moja velika prijateljica i koleginica. Obožavala sam je. Obožavala sam i samo kad sam stajala blizu nje, jedne od poslednjih velikih glumica. Iako sam znala da je bolesna i da je sve ovo pitanje trenutka, ipak nisam očekivala da će nam tako brzo otići. Čitav život je bila veliki borac. Kada 21. decembra budemo igrali Veliku dramu u Narodnom pozorištu, gde je ona igrala jednu od glavnih uloga, predstavu ćemo posvetiti njoj, kao jednoj od najvećih glumica", rekla nam je Ljiljana.

Branislav Lečić je zatečen smrću Ružice Sokić. "Zatekli ste me u šoku, sad sam saznao. Znao sam da je bolesna, ali sam očekivao da će sa izvući, kao što je iz svega uspevala da se izvuče. Uvek pozitivna, nasmejana i duhovita. Imala je šarm koji je uvek uspevala da ispolji, uvek je bila osunčana. Nisam imao prilike baš puno sa njom da radim, sve nešto usput, i to mi je mnogo žao", pomenuo nam je Lečić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track