Ponosni na antifašizam
Foto: Kurir Štampano

Ponosni na antifašizam

Komentar dana -

Veličanstvenom paradom u Rusiji juče je obeležen Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Dan kad je dobro pobedilo zlo. Iako danas postoje brojni pokušaji revizije istorije, jedno nikad niko neće moći da ospori - Srbija je umnogome doprinela antifašističkoj borbi.

Tu borbu je, doduše, skupo platila ljudskim životima, ali je možda baš zato kasnije znala da ceni mukom osvojenu slobodu. Ponekad mi se, ipak, čini da je tužno što se antifašizma retko setimo i što ponekad ne shvatamo koliko je važno biti na njegovoj strani.No, jučerašnjim prisustvom na paradi na moskovskom Crvenom trgu još jednom smo svetu pokazali da je Srbija ponosna na svoju prošlost, ali i to koliko je važno biti na strani istine i pravde.

Zato nam je priznanje odao i ruski predsednik Vladimir Putin rekavši da su herojsko protivljenje fašizmu pokazali i Srbi. Iskreno, nije to mala stvar.

Budimo ponosni na to. Na kraju krajeva, Dan pobede je, takođe, trebalo da posluži i kao povod da se ceo svet zapita da li je naučio nešto iz burne istorije.

Na to pitanje neka svaka država samoj sebi odgovori. Srbiji ostaje da neguje antifašističku tradiciju, jer jedino tako je moguće sprečiti zlo da se ne ponovi. Nikad više u budućnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track