Kad Nemanjići postanu Gaši

Kad Nemanjići postanu Gaši

Komentar dana -

Kosovo bi da bude član Uneska, a da li će i biti, znaćemo u naprednih mesec dana, kada će se o tome u sedištu Ujedinjenih nacija i raspravljati.

Navodno, hoće da zaštite kulturnu baštinu - srpske manastire i crkve, koje poslednjih 15 godina isti ti ekstremisti sa Kosova, mnogi i danas na vlasti, konstantno skrnave i uništavaju.

Isti ti, pod dirigentskom palicom glavnog šerifa Hašima Tačija, ćutke su gledali kada su 2004. paljene i uništavane svetinje, mnoge pod zaštitom istog tog Uneska.

Kako se nekome ko je slomio krst sa Crkve Bogordice Ljeviške u Prizrenu, stare bezmalo 1.000 godina, sada može verovati da će ga sačuvati u narednih 1.000? Ima li razlike u uništavanju srpskih svetinja i onoga što su nedavno uradili teroristi ID u drevnoj Palmiri u Siriji? Nema. A svi su se zgražavali.I treba li verovati nekome ko bez ikakvog stida kaže da je Visoke Dečane izgradilo čuveno pleme Gaši, a manastir je i dan-danas ostao čitav zahvaljujući stranoj vojsci koja ga čuva.

Kako praviti dogovore u budućnosti kada isti ti Albanci neće da priznaju ni delić srpske istorije. Da bismo se razumeli u sadašnjosti i budućnosti, ipak bi trebalo da poštujemo međusobnu prošlost i istoriju.

Srbima je Skenderbeg oduvek bio Albanac, a oni bi sada Nemanjiće da prekrste u Gaši. Malo je ipak previše!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track