Šengen ne sme pasti!
Foto: Kurir Štampano

Šengen ne sme pasti!

Komentar dana -

Kontradiktorne izjave dolaze iz EU nakon terorističkog napada u Parizu.

Naime, Francuska je još istog dana najavila zatvaranje svojih granica, a odmah potom taj primer počele su da slede i Austrija i Slovenija, što je ozbiljno prodrmalo ostale članice EU i nateralo ih da se preispitaju.

Rezultat svega, kako mnogi procenjuju, može biti katastrofalan, a to je - propast Šengenskog sporazuma o otvorenim granicama.

To bi, jednostavnije rečeno, značilo strogu kontrolu kretanja unutar Unije, čime bi se potpuno urušili temelji na kojim je ta ista Unija i stvorena.

Sloboda kretanje je, podsetimo, bilo nešto što se sve do početka izbegličke krize ove godine nije često dovodilo u pitanje. Ipak, s druge strane, bilo je juče i optimističnih tonova iz EU, koji su tvrdili da šengen neće biti ukinut. Kontradiktorne izjave, rekoh li na početku...A kome bi to, zapravo, išlo naruku? Slobodno se može reći - gotovo nikome osim teroristima, njima bliskim fašistima, ali i radikalnim desničarima.

To, zapravo, i jeste bio njihov cilj - da stvore strah kod Evropljana, da ih nateraju da se zatvore unutar svojih granica i tako zatvoreni žive u strahu od svih koji dolaze sa strane. Zato se i čini da ksenofobija u EU nikad nije bila izraženija nego ovih dana.I zato neka, uprkos tome, parola svih nas ovih dana bude - šengen ne sme pasti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track