Životinjska farma
Foto: Fonet

Balša Božović, poslanik DS

Životinjska farma

Komentar dana -

Kad nema jednakosti u odnosu prema poslanicima opozicije i vladajuće većine, onda nema demokratije, nema poštovanja načela Ustava

Prva dva dana novog saziva pokazala su najpre kako se Skupština od strane najstarijeg poslanika, profesora Mićunovića, vodi u skladu s pravilima i potrebom našeg društva, a ne po diktatu izvršne vlasti.Plašim se, poučen iskustvom, da će ta dva dana biti jedina u ovom sazivu, u kom je predsedavajući bio svestan da zakonodavna vlast bira izvršnu vlast, da je iznad nje i da joj je posao da je kontroliše. Ne postoji dobra vlast. Postoji samo dobro kontrolisana vlast.

Upravo je to izostalo u prethodnom periodu. Koliko je puta premijer izbegao da dođe poslednjeg četvrtka u mesecu da odgovara na pitanja poslanika? Kada je i dolazio, što je bilo retko, više je premijer postavljao pitanja poslanicima nego što su poslanici postavljali njemu. Ne smemo da dozvolimo da odnos onih koji vode parlament prema vlasti bude podanički, prema opoziciji krajnje osvetnički, dok se prema vladajućoj većini odnos meri količinom protekcija koja uvodi jedno krajnje opasno pravilo koje postoji samo još u „Životinjskoj farmi“ Džordža Orvela: svi smo jednaki, ali eto ipak su jedni nešto jednakiji od drugih.

Kad nema jednakosti u odnosu prema poslanicima opozicije i vladajuće većine, onda nema demokratije, nema poštovanja načela Ustava. Kada se ne poštuje Ustav, onda nema vladavine prava. Kada nema vladavine prava, možete da donosite zakone kakve god hoćete s većinom koja nesporno postoji, ali građani pravdu tada dostižu mimo institucija, na trgovima i ulicama, što je za Srbiju vrlo opasno.Ne smemo da dozvolimo da parlament, umesto centralne političke institucije, bude mesto na kom se donose zakoni u privatnom interesu pojedinaca i oni koji će omogućiti nekolicini da se enormno obogati na račun građana, a da sve to bude po zakonu.Ako dozvolimo da demokratiju i dalje drže na papiru da bi je zloupotrebljavali i da bi davala legitimitet uzurpaciji vlasti od strane nekolicine, dovešćemo u pitanje budućnost našeg društva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track