Komisija: Pad aviona Borisa Trajkovskog rezultat zbira grešaka

Tvrde da je nesrećan slučaj

Komisija: Pad aviona Borisa Trajkovskog rezultat zbira grešaka

Planeta -
Ima mnogo propusta i grešaka, nije samo jedna. Mi smo u novoj istrazi obuhvatili sve. Analizirali smo sve detlaje i svaku moguću aktivnost, kaže Omer Kulic

SKOPLJE - Omer Kulic, predsednik Komisije koja sprovodi istragu avionske nesreće u kojoj je poginuo makedonski predsednik Boris Trajkovski, izjavio je da je avion šefa makedonske države pao zbog brojnih propusta i grešaka koje je načinilo više osoba.

"Ima mnogo propusta i grešaka, nije samo jedna. Mi smo u novoj istrazi obuhvatili sve. Analizirali smo sve detlaje i svaku moguću aktivnost. Greška nije samo kod jedne grupacije ljudi, bez razlike ko su i odakle su. To je zbir više grešaka", rekao Kulic. Prema njegovim očekivanjima, konačni izveštaj Komisije biće gotov do kraja godine.

"Potrudićemo se da izveštaj bude gotov do kraja godine, a ako malo zakasnimo nemojte to uzimati za zlo. Apsolutno sve smo razrešili u vezi sa samim letom i nesrećom. Sve ćemo završiti, neće ostati otvoreno nijedno pitanje", izjavio je Kulic.

U ovoj fazi, Komisija, prema njegovim rečima, pravi selekciju sabranih podataka, preneli su makedonski mediji. Komisiju čini 15 članova i ove nedelje svi su u Mostaru gde analiziraju dobijene podatke, sa namerom da se otkriju razlike sa prvim izvestajem o padu aviona "kinger". Prema Kulicovim rečima, komisija se generalno fokusirala na dve stvari koje nisu bile u prvom izveštaju, a to su mesto i uloga vozduhoplovnih vlasti BiH i Makedonije.

"To je bilo bitno kako bi utvrdili preduslove za ono što se desilo", naglašava Kulic. Istraga o padu aviona ponovo je otvorena na zahtev Makedonije, nakon što su dobijeni dodatni dokazi. Nesreća u kojoj je poginuo Trajkovski, prateća delegacija i posada aviona desila se 26. februara 2004. godine na području sela Rotimlje, u blizini Mostara. Prema rezultatima prve istrage, razlog za pad "kingera" bile su "proceduralne greske pilota u fazi sletenja na mostarskom aerodromu".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja