Kradljivce Sezanove slike pratili dve godine!

Detalji istrage

Kradljivce Sezanove slike pratili dve godine!

Crna Hronika -
Odlagali smo hapšenje jer do prošle nedelje nismo sa sigurnošću znali gde je „Dečak u crvenom prsluku“, vredan oko 100 miliona evra, kaže izvor Kurira

BEOGRAD - Ukrali i Pikasa?Osumnjičene za krađu slike Pola Sezana „Dečak u crvenom prsluku“, vredne oko 100 miliona evra, pratili smo pune dve godine! Držali smo ih na oku i preko prikrivenog agenta stupili u kontakt s njima, ali nismo ih hapsili jer ni u jednom trenutku, do prošle nedelje, nismo sa sigurnošću znali gde se nalazi slika ukradena u Švajcarskoj 2008. godine.

Ovako je izvor iz istrage objasnio za Kurir zbog čega se s hapšenjem četvorice osumnjičenih za krađu slike iz muzeja u Cirihu čekalo do 11. aprila. Podsetimo, u spektakularnoj akciji policije i tužilaštva iza rešetaka su se našli Bobe Nedeljkovski, Goran Radojević, Raško Mladenović i Ivan Peković.

- Na tragu smo im od početka 2010. godine, kad su u podzemlje pustili informaciju da prodaju delo i kad su sami počeli da traže kupca jer im je propao posao sa osobom koja je naručila krađu. Znali smo da je kod njih, ali nismo znali gde je skrivaju. Zbog toga smo morali da budemo strpljivi i vrlo oprezni - kaže sagovornik Kurira.

Tek kad je isplaćeno 2,8 od ukupno 3,5 miliona evra i praktično ugovorena razmena, krenulo se u akciju! Umetničko delo, podsetimo, nađeno je u tapecirungu krova „renoa“ slovenačkih registarskih oznaka za čijim volanom je bio Ivan Peković.

- Istraga je još u toku, moguća su i nova hapšenja. Proveravamo i da li je ova grupa na bilo koji način učestvovala u krađi dve slike Pabla Pikasa iz Kulturnog centra „Zedam“ kod Ciriha. Slike „Glava konja“ iz 1962. godine i „Čaša i bokal“ iz 1944. procenjene su na više od 10 miliona evra, a u oktobru prošle godine nađene su u sefu jedne beogradske banke - kaže izvor Kurira.

Ivan Peković

- protiv njega podnete 34 prijave, uglavnom zbog krađa i razbojništava

Goran Radojević

- bio uslovno osuđen zbog falsifikovanja službenih isprava

Raško Mladenović

- u dosijeu ima više desetina krađa, ali i trgovinu narkoticima i falsifikovanje

Bobe Nedeljkovski

- protiv njega podneto 16 krivičnih prijava, ranije uslovno osuđivan

Imovina na proveri!

Tužilaštvo za organizovani kriminal, osim pokretanja krivičnog postupka, naložilo je i finansijsku istragu protiv Bobeta Nedeljkovskog, Gorana Radojevića, Raška Mladenovića i Ivana Pekovića.

- Celokupna imovina četvorice osumnjičenih biće pod lupom zbog sumnje da su novac zarađen od krađe umetničkih dela ulagali u kupovinu i izgradnju nekretnina - kaže izvor Kurira.

Potraga za 30.000 dela

Podaci Interpola kazuju da postoji oko 30.000 ukradenih umetničkih dela u svetu, mada se oko 170.000 vode kao nestala. Sezanova slika dosad je najvrednije umetničko delo nađeno na teritoriji Srbije, a ovo su najskuplja dela za kojima se traga:

- Rembrantove slike „Oluja na Galilejskom moru“ i „Dama i gospodin u crnom“- „Madona od Jarnvindera“ Leonarda da Vinčija - ukradena 2003. iz zamka Dramlanrig, vredna 49 miliona evra- „Kod Tortonija“, Maneova slika ukradena iz muzeja Izabele Stjuart Gardner u Bostonu- „Lav iz Nimruda“, skulptura od drveta i slonovače, nestala iz Nacionalnog muzeja Iraka u Bagdadu- Trideset miliona evra vredne Van Gogove slike „Pogled na more u Sheveningenu“ i „Kongregacija napušta reformisanu crkvu“, ukradene 2002. godine iz Van Gogovog muzeja u Amsterdamu- Karavađovo „Rođenje Hristovo sa Sv. Franjom i Sv. Lorencom“, ukradeno u Palermu

Bili oprezni

Izvor Kurira navodi da su kradljivci bili veoma oprezni.

- Međutim, i pored toga, ni na trenutak nisu posumnjali da je čovek s kojim su ugovarali prodaju prikriveni agent koji se predstavljao kao posrednik i veza sa osobom koja želi da kupi sliku - dodaje izvor Kurira iz istrage.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track