KRIZA U UKRAJINI PRIORITETNA TEMA: Obama prvi put u Briselu na samitu
Foto: AP

KRIZA U UKRAJINI PRIORITETNA TEMA: Obama prvi put u Briselu na samitu

Planeta -
Saveznici bi mogli da razmatraju jačanje pomorskog i vazdušnog prisustva u Crnom moru i Mediteranu, a samit je idealan trenutak za pokretanje nove inicijative za smanjenje evropske zavisnosti od uvoza ruskih energenata

Američki predsednik Barak Obama posetiće Brisel prvi put od kako je stupio na predsedničku dužnost 2008. godine, saopšteno je iz briselske kancelarije vašingtonskog Džerman Maršal fonda (GMF).

Obama će učestvovati na samitu SAD - EU 26. marta, a prema oceni GMF, vreme njegove posete veoma je značajno, imajući u vidu rastuću krizu u odnosima sa Moskvom, ali i mnogo nedovršenog posla u trgovini, energetici i zaštiti privatnosti podataka.

Kriza u Ukrajini naći će se na vrhu Obamine agende, o čemu već postoji značajna saglasnost transatlantskih saveznika u pogledu odgovora na akutnu krizu i političku sudbinu Ukrajine.

Saveznici bi mogli da razmatraju jačanje pomorskog i vazdušnog prisustva u Crnom moru i Mediteranu, a samit je idealan trenutak za pokretanje nove inicijative za smanjenje evropske zavisnosti od uvoza ruskih energenata.

Jedna od tema razgovora trebalo bi da bude i pitanje poverenja među saveznicima, što podrazumeva pre svega pitanje nadzora podataka i zaštite privatnosti.

(Kurir/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track