VLADIMIR ĐUKANOVIĆ: Vakcina kao gorivo za srpsku ekonomiju
Foto: Marina Lopičić

udarna pesnica

VLADIMIR ĐUKANOVIĆ: Vakcina kao gorivo za srpsku ekonomiju

Lični stav -

Da ništa nije učinio tokom svog mandata, a uradio je kao nijedan predsednik do sada, odnosno da je samo ove vakcine obezbedio narodu, Vučić bi za svoj mandat mogao da kaže da je bio više nego uspešan. U momentima kad je čitava Evropa u apsolutnom haosu, jer vakcina protiv korone nema ni u tragovima, Vučić je za Srbiju obezbedio taman toliko doza da Srbija ubuduće nema potrebu za zaključavanjem, što je praksa koju će Evropa u najmanju ruku do leta da primenjuje, već može da razmišlja o razvoju ekonomije. Svi oko nas će grcati i muku mučiti s pandemijom, a mi ćemo, bogu hvala, da radimo i da ekonomski jačamo mišice.

Da neko ne pomisli da se radujem što je svima oko nas teško, naprotiv, iskreno saosećam sa svim našim komšijama. Ipak, imam pravo da se radujem što u odnosu na sve druge u okruženju imamo sposobno državno rukovodstvo, posebno predsednika države, koje je pametnom politikom dovelo do toga da Srbija stekne toliko iskrenih prijatelja koji u nama vide veliki potencijal i koji žele sa jednom malom Srbijom da to prijateljstvo čelično učvrste.

Stara latinska poslovica veli da je čovek čoveku vuk. Danas se to najbolje vidi. Na delu je apsolutna otimačina za vakcine jer je deset najmoćnijih unapred kupilo šta god su stigli od vakcina. Doduše, u zapadnim zemljama, posebno u Evropskoj uniji, odbojnost prema Rusiji i Kini je ogromna, čak i kada su u pitanju vakcine koje bi mogle da budu spas tim zemljama. Jedna mala Srbija uspela je da se umuva u elitno društvo po broju nabavljenih vakcina, ali i po broju vakcinisanih, pa čak i da izgura tu sebičnu elitu. Danas zemlje poput Nemačke, Francuske, Italije, Holandije i drugih najmoćnijih u Evropskoj uniji nemaju vakcine, protesti uveliko umornog stanovništva zbog lokdauna su sve češći i nasilniji, a javnost s punim pravom postavlja pitanje - kako to da Srbija ima, a mi nemamo?

Odnosno, čemu ta sebičnost i ignorisanje kineske i ruske medicine čak i u ovako teškim momentima po čovečanstvo i dokle može da dosegne ludilo zapadnih politika prema tim zemljama? Bogu hvala, Srbija nema gađenje prema vakcinama, odakle god da dolaze. Nas zanima zdravlje našeg naroda i ekonomski boljitak, tako da ko god bi se našao pametan da nam soli pamet u smislu zašto smo vakcinisali građane kineskim vakcinama, iste sekunde s takvim bi trebalo prekinuti svaki dalji razgovor. Srbija je odavno naučila da se ne meša u sukobe velikih, već da gleda u se i u svoje kljuse. Otuda, svi vi u zapadnoj Evropi koji se gadite kineskih vakcina slobodno nastavite da se do besvesti zaključavate. Dok vi budete pod ključem u kućnom mardelju, Srbija će da radi.

Period koji nam predstoji u svetu biće ozbiljan sukob, za koji ne bih mogao da se zakunem da neće prerasti i u oružani, oko vakcina. Trenutno su na sceni takvi svetski lomovi da je neminovno da sve ovo bukne u jedan užasan sukob svetskih razmera. Ekonomije nekada velikih i moćnih zemalja urušile su se kao kule od karata, a u takvim situacijama onaj kome se ekonomija ruši, da bi se sačuvao, mora da pribegne sukobu.

Srbiju sukobi ne zanimaju. Baš dok ovo pišem, prisećam se čuvene scene iz filma "Balkan ekspres" kad čuveni muzičari lopovi podjednako uz dobrodošlicu i stari srpski pozdrav dočekuju po ulasku u grad i partizane i Nemce nudeći im rakiju kao piće za oslobodioce. Vala, tako i mi moramo. Sa svima super i svačiju vakcinu prihvatamo, samo da je efikasna. Da li je ona kineska, ruska, američka, sve to je nebitno dok leči ljude. Čuveni kineski lider Deng Sjaoping govorio je da je nebitno da li je mačka crna ili bela, već je bitno da hvata miševe. Tako i u ovom slučaju, apsolutno je nebitno čija je vakcina, već je bitno da ona leči i da stvara imunitet kod onoga ko je primi. Taj genijalni pragmatizam koji je Vučić primenio u ovoj užasnoj situaciji, prethodno godinama vredno radeći da poboljša svuda u svetu poziciju i imidž Srbije, doveo nas je danas do toga da Srbija uveze milion doza vakcine. Kapa dole i bravo!

Vučiću, čestitam ti novi predsednički mandat.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track