DOK SU IZ SBB DRŽALI I NOŽ I POGAČU, NISU JADIKOVALI: Kada se Telekom probudio iz sna, Junajted grupa je pokazala pravo lice
Foto: Kurir sport

Autorski tekst Dragiše Kovačevića

DOK SU IZ SBB DRŽALI I NOŽ I POGAČU, NISU JADIKOVALI: Kada se Telekom probudio iz sna, Junajted grupa je pokazala pravo lice

Lični stav -

Ako na Goolge ukucate moje ime i prezime i dodate SBB ili REM izaći će vam više desetina tekstova u kojima tada, mnogo godina ranije, najavljujem ishod "ratovanja" Telekoma i SBB.

Odavno mi je bilo jasno da se zakoni mogu kršiti, ali ne stalno i ne zauvek. Bilo je očigledno da će onog trenutka kada se Telekom probudi iz dugogodišnjeg sna (a to se desilo dolaskom Vladimira Lučića na mesto generalnog direktora) Junajted grupa preko svojih medija krenuti u nezapamćenu kampanju o ugrožavanju nezavisnih medija, njihovom gašenju i stavljanju pod kontrolu od strane države, a sve preko državnog operatora - Telekoma, glavnog konkurenta na srpskom tržištu.

To što je SBB decenijama neprikosnoveno držao više od 54 odsto tržišta kablovske televizije, što je otvarao nove kanale, kupovao najskuplje domaće serije, što je imao unosne poslove u domenu kablovskog i bežičnog interneta, fiksne telefonije, satelitske televizije, posebno nelegalne prodaje oglasnog prostora na prekograničnim kanalima, to što je SBB svoju mrežu gradio na tuđoj infrastrukturi, što je godinama kršio sve domaće zakone i svoje kanale predstavljao kao prekogranične, iako programe bez dozvole regulatora emituje iz studija u Beogradu, ništa od toga ne spominje kada jadikuje i traži da ga zašite EU, OEBS, strane ambasade...

SBB u toj vrsti pritisaka ima iskustva i računa da će biti slično kao 2014. godine kada je u Briselu izlobirao da se promeni predloženi zakon o elektronskim medijima i da operatori mogu da budu emiteri.

Iako je EU bila izričita i od Srbije tražila da onaj ko proizvodi program ne može da bude operator, pa je tako RTS bio prinuđen da iz svog sastava izdvoji i formira posebno preduzeće (Emisiona tehnika i veze), SBB je uspeo u svojoj nameri i brzo postao neprikosnoveni lider i gospodar medijske scene u Srbiji.

Mediji, posebno lokalne televizije, koji su, uz Telekom, zbog ovoga bili najveći gubitnici, morali su da ćute jer su i "nož i pogača" bili u rukama SBB-a. Ako bi se neko pobunio, odmah je bio izbačen iz SBB-ove mreže, a to je značilo da je kraj za tu televiziju.

Prvi sam to osetio na svojoj koži. Posle prvog teksta u novinama gde sam ukazao na pogubne posledice za domaće televizije zbog toga što o sudbini emitera odlučuje operator, SBB je prvo SOS kanal izbacio sa Total TV, a zatim iz analogne mreže čak i ne obrazlažući zbog čega je to učinio.

Televizije u vlasništu Junajted grupe godinama su pokušavale da grade imidž nezavisniih, profesionalnih medija, ali sada su otkrili svoje pravao lice jer su u drugi plan stavili profesionalno izveštavanje zastupajući interese kompanije u čijem su vlasništvu.

Ne bih voleo da budem advokat direktora Telekoma koji je, kako pišu mediji, rekao da treba "uništiti", odnosno "staviti tačku na poslovanje SBB".

Možda će neko reči da je ta izjava militaristička i da je to Lučić mogao da kaže na prikladniji način, ali ne vidim ništa što je do te mere uvredilo i razbesnelo konkurente da je "nezavisni" novinar sa N1 i od predsednika države tražio objašnjenje za izgovorenu rečenicu.

Ako pred derbi Zvezda-Partizan trener jedne ekipe kaže "razbićemo ih ili uništićemo njihovu odbranu taktikom koju sam pripemio", on nije mislio da će se protivnički klub ugasiti, već da će ih pobediti, da će biti bolji, da će biti ispred njih na tabeli i da će osvojiti titulu.

Ja sam tako shvatio i izjavu direktora Telekoma, a sentencu "staviti tačku na poslovanje SBB" razumeo sam da će SBB konačno početi da posluje po zakonu, da mu više REM neće gledati kroz prste, da će ti TV kanali konačno dobiti dozvolu regulatora i početi, kao sve domaće televizije, da plaća nadoknade REM, OFPS, SOKOJ, da će na sve oglase plaćati porez...

Dragiša Kovačević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track