MILOVAN JOVANOVIĆ: Kurtijeva politika pretnja za region
Foto: Kurir

stav

MILOVAN JOVANOVIĆ: Kurtijeva politika pretnja za region

Lični stav -

Nacionalistički pokret Samoopredeljenje ubedljivi je pobednik nedavno završenih izbora na Kosovu. Brojne ankete predviđale su da će ovaj pokret osvojiti između 50 i 60 procenata glasova i bez problema samostalno formirati vladu. To se ipak nije ostvarilo jer Samoopredeljenju nedostaje šest poslanika da bi vladao bez koalicionih partnera.

Skupština Kosova ima 120 poslaničkih mesta, od kojih je 20 rezervisano za manjine (10 za Srbe i 10 za druge manjinske zajednice). Ovo su šesti izbori održani na Kosovu od proglašenja nezavisnosti 2008. godine i drugi posle kojih će Aljbin Kurti biti u poziciji da postane premijer. Vladajuća stranka Ise Mustafe, Demokratski savez Kosova, najveći je gubitnik ovih izbora sa osvojenih 13 odsto glasova. Ovo je najlošiji rezultat od 1989. godine, kada je stranku osnovao Ibrahim Rugova.

U ovoj izbornoj trci Demokratska partija Kosova nastupala je bez dvojice dugogodišnjih lidera Hašima Tačija i njegove desne ruke Kadrija Veseljija, koji su podneli ostavke zbog optužbi za ratne zločine i otišli u Hag. Predvođena od strane bivšeg ministra spoljnih poslova Envera Hodžaja, DPK je osvojio 17 odsto podrške, što u datim okolnostima i nije toliko loš rezultat.

S obzirom na Kurtijeve najave da neće ulaziti u koalicije ni sa jednom od kosovskih (albanskih) stranaka, realno je očekivati da će proces formiranja nove vlade potrajati. Situaciju dodatno komplikuje i potreba izbora predsednika Skupštine i predsednika Kosova.

Zakon nalaže da se, nakon verifikacije poslaničkih mandata, na predlog stranke koja ima najviše poslanika, prostom većinom bira predsednik Skupštine, a nakon toga i predsednik Kosova, za čiji je izbor potrebna dvotrećinska većina od ukupnog broja poslanika. Ako izbor predsednika Kosova ne bude uspešan, proces formiranja vlade neće biti moguć. U tom slučaju, Skupština se raspušta i u roku od 45 dana raspisuju se vanredni parlamentarni izbori.

Pred Kurtijem je složen zadatak pronalaska partnera za formiranje nove parlamentarne većine.

Ovu situaciju treba da iskoristi Srpska lista i da se pametno pozicionira. Međunarodna zajednica godinama greši verujući da je učenik i sledbenik Adema Demaćija, ostrašćeni dogmata, lenjinista i marksista format političara koji će raditi na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i zalagati se za saradnju, pomirenje i napredak celog regiona.

EU i građani Kosova imaju nerealna očekivanja da će se Aljbin Kurti, idolopoklonik Mao Cedunga i Staljina obračunati sa korupcijom i kriminalom, da će reformisati državni aparat, da će izgraditi pravnu i efikasnu državu, zaustaviti odliv ljudi, smanjiti nezaposlenost, razviti ekonomiju i povećati standard. To se neće realizovati.

Naprotiv! Regionu preti nestabilnost ukoliko Vašington, pod hitno, ne preduzme adekvatne mere i spreči Kurtijevo destruktivno i opasno političko delovanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track