REDAKCIJA KURIRA: Rođaci po Šolakovoj kesi
Foto: Shutterstock

bez rukavica

REDAKCIJA KURIRA: Rođaci po Šolakovoj kesi

Lični stav -

Kako je pre nekoliko dana objavio Danas, u četvrtak, 25. februara uveče, Komisija za žalbe Saveta za štampu održala je redovnu sednicu u punom sastavu i jednoglasno donela odluku da su „Kodeks novinara Srbije po više osnova prekršili listovi Blic, Kurir, Večernje novosti, Informer, Srpski telegraf, Alo i njihovi sajtovi i portali Pink.rs i Telegraf.rs, i to u skoro 30 tekstova“.

Ovakav zaključak ishod je odlučivanja o žalbi koju su uputili organizacija Prijatelji dece Srbije i član Komisije Bojan Cvejić na izveštavanje o tragediji koja se desila u Pančevu, kada se jedan dečak utopio u Tamišu.

Svi članovi Komisije su osobe od integriteta, poznate po javnim istupanjima, učešću na tribinama i kolumnama na neobavezne teme, a Skrozza i po svojim tekstovima: Jelka Jovanović, Bojan Cvejić, Zlatko Čobović, Zorica Višnjić, Tamara Skrozza, Vlado Mareš, Olivera Milošević, Ljiljana Smajlović, Vida Petrović Škero, Snežana Andrejević, Dragan Đorđević i Gordana Novaković.

O načinu na koji se izveštava o tragedijama poput pančevačke moglo bi se naširoko raspredati, „crna hronika“ je vazda kroz istoriju štampe bila „crna“ i vazda bila kritikovana. To, međutim, na stranu, redakcija Kurira ne osporava zaključke Komisije za žalbu Saveta za štampu.

Ali kako vas, članovi Komisije za žalbe Saveta za štampu, nije stid?!

Isto to - i objavljivanje fotografije majke na obali reke, i razgovor sa njom, i sve ostalo što ste zamerili nabrojanim novinama i portalima učinili su i urednici i novinari portala Nova.rs - ali njih na spisku osuđenih nema!

Kako i zašto? Niste videli? Šta gledate?! Niste znali? Šta znate?! Onda ništa ne vidite i ništa ne znate, pa podnesite ostavke zbog potpune nesposobnosti. Lekarsko uverenje ne morate da prilažete...

Ili je razlog što Prijatelji dece Srbije i član Komisije Bojan Cvejić nisu u svojim žalbama pomenuli i ovaj portal? Onda izbacite Bojana Cvejića iz Komisije jer vas - okupljene zbog časnih ciljeva - zloupotrebljava u politikantske svrhe. Bar to sigurno znate, i bar to vam je jasno - Cvejić radi u Danasu i štiti Novu.rs, sestru po kesi svoje redakcije.

Notorna je činjenica da najmanje godinu dana u medijskom prostoru Srbije traje odbrambeni rat - rat kojim Dragan Šolak brani interese svoje poslovne imperije. Uz Đilasa, mobilisani su i svi mediji s njegovih jasala. Ali sve je to bez municije, rekao bi narod: impotentno... Umesto gađanja argumentima, na Šolakovoj strani Marinika Tepić baca govna na ventilator, pa koga zakači - zakačilo je.

Sve dok ne objasni kako se desilo da Šolakov portal Nova.rs - iako je počinio iste greške i grehe - bude izuzet iz zaključaka Komisije, i sve dok ne podnesu kolektivnu ostavku ili ne izbace Bojana Cvejića (Marinikinog dodavača municije), na članovima Komisije leži ljaga da su se svrstali na Šolakovu stranu.

Što je legitiman, a može da bude i komforan izbor... ako ne stojite preblizu ventilatora. Ali za posledicu ima gubitak prava da se učestvuje u bilo kakvoj raspravi o etici, u medijima i uopšte.

Kurir.rs

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track