REDAKCIJA KURIRA: Dosta je za Danas, i za sutra
Foto: Shutterstock

bez rukavica

REDAKCIJA KURIRA: Dosta je za Danas, i za sutra

Lični stav -

Pre mesec-dva (a možda i mnogo ranije) Dragan Šolak kupio je Danas, ali niko ne se pita koliko je platio. Razlog je jednostavan: svi znaju da je reč o sitnišu. Toliko, naime, list Danas i vredi.

Ova notorna činjenica izgleda nije poznata samo članovima redakcije ovog lista, čiji redakcijski sastanci počinju pozdravima i čestitkama „Ja tebi borče, ti meni borkinjo za ljudska prava“. Jer kako drugačije osim apsolutnim odsustvom smisla za realnost objasniti činjenicu da su Kurir nazvali „roto-smećem“?

A na čemu se vi štampate, rođaci? Na pergamentu?

Danas se reklamira kao jedini list koji redakcija čitaocima dostavlja na kućnu adresu. Istina, može im se. Em čitalaca nema više od pedeset, em su u krugu dvojke.

Ali zašto smo im mi stalno na meti? Jer, malo-malo pa Kurir ovo, te Kurir ono...

Istina, mogli bismo ovo da raščistimo i po privatnoj liniji. Da pozovemo Dražu Petrovića, glavnog i odgovornog urednika, i da ga ljudski pitamo:

- Dražo, brate, što ste se navrzli na Kurir ko Basara na Koštunicu?

Jer, Draža je Kurirovo dete, tu je učio zanat i proslavio se satiričnim sastavima... Ali znamo dobro da se Draža u Danasu ništa ne pita. On je jedini glavni i odgovorni urednik dnevnog lista koji ima dve tezge - redovno piše kolumnu za jedan nedeljnik i u istom ritmu snima televizijski šou.

Novine se uređuju na drugom mestu, o čemu je svojevremeno govorio pomenuti Basara. Ako se Danas može nazvati novinama, pošto trećinu čine pisma čitalaca na jednu jedinu temu: kako bih ja upravljao Srbijom kad bi me izabrali na poštenim izborima.

Iako je prostor koji Danas izdvaja za ova mišljenja i poglede sve veći, vizija njihove Srbije ostaje u magli. Ali jasno je kako bi izgledale novine u toj Srbiji. Nikako, odnosno kao Danas. Niko ih ne čita, a svi bi da u njima ne pišu.

Ali lako je zajebavati se s Danasom, ako im ozbiljno pristupimo, teško je suzbiti zebnju.

Jer u nekoj normalnoj i zakonom uređenoj zemlji Danasova ocena da je „Kurir roto-smeće“ bila bi ocenjena kao pretnja.

Šta se radi sa smećem?

Je l’ bi to Danas nas lopatom? Spalio?

Nisu retki komentari ispod Danasovih smatranja i ovako-treba studija u kojima se drugačijima od njih preti da će moliti za milost kad se vlast promeni.

Nije da mislimo da će takvi, anonimni komentatori, i autori - u suštini, takođe, anonimni - promeniti vlast. Ali Danas, evidentno, unosi govor mržnje u javni prostor, što postaje još upadljivije nakon promene vlasnika.

Od Danasa ne očekujemo da se promeni, jer to kad uvati, ne pušta... ali profesionalna udruženja mogla bi da reaguju.

Da se ne bismo nalazili po sudovima!

(Danas je tačno 98 dana od kada je jedan od kolumnista Danasa obećao da će doći pred redakciju Kurira da nam „pokaže muda“. Mnogi su manijaci prošli Vlajkovićevom, ali ovog nema... Možda ih još traži, a ne zna da ih nema i da ih nikad nije ni imao...)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track