MILOVAN JOVANOVIĆ: Bugari glasali za promene
Foto: Kurir

STAV

MILOVAN JOVANOVIĆ: Bugari glasali za promene

Lični stav -

Prošlonedeljni redovni parlamentarni izbori u Bugarskoj pratili su se s velikom pažnjom u celoj Evropi. Atmosfera pre izbora mirisala je na promene nagoveštavajući da je došlo vreme da se bivši vatrogasac i telohranitelj, dugogodišnji premijer i najmoćniji čovek Bugarske Bojko Borisov skloni sa vlasti. Da je takav scenario moguć, bilo je jasno još prošlog leta kada su izbili masovni antivladini protesti protiv korupcije, kriminala, klijentelizma i lošeg upravljanja krizom tokom pandemije kovida 19. Izborni rezultati su nedvosmisleno pokazali da je velika većina građana glasala upravo protiv režima Bojka Borisova.

Vladajuća konzervativna koalicija GERB-SDS (Građani za evropski razvoj Bugarske - Savez demokratskih snaga) premijera Borisova osvojila je najviše glasova (25,8%), ali 6,9% manje nego na izborima pre četiri godine. Iako prvoplasirana, koalicija GERB-SDS ostvarila je Pirovu pobedu jer nakon dugogodišnje dominacije neće biti u mogućnosti da formira vladu. Najveći dobitnik ovih izbora, sa 17,4%, jeste antikorupcijska, proevropska partija „Postoji takav narod“, bugarskog pevača i televizijskog voditelja Slavija Trifonova. Donedavno najjača opoziciona stranka Bugarska socijalistička partija zauzela je treće mesto sa 14,79% glasova.

Partija bugarskih Turaka Pokret za pravo i slobodu je četvrta sa 10,36% glasova, a peti je Izborni savez Demokratska Bugarska Hrista Ivanova, sa 9,31% podrške birača. Građanska platforma „Ispravi se! - Mafija, napolje!“, proevropski pokret koji je u decembru 2019. godine osnovala Maja Manolova, osvojila je 4,65% glasova i završila kao šesta.Veliki gubitnici ovih izbora su nacionalistička partija VMRO, stranka ministra odbrane Krasimira Karakačanova koja je bila deo vlade Bojka Borisova i Patriotska koalicija „Volja - NFSB“, koje nisu uspele da preskoče izborni prag. (U Bugarskoj je cenzus 4%)

Sve ovo je za GERB maksimalno zakomplikovalo postizbornu matematiku i zbog toga je Bojko Borisov, odmah po zatvaranju biračkih mesta, pozvao ostale parlamentarne stranke na formiranje „ekspertske vlade“, na čijem čelu bi bila njegova partija, kao najspremnija. Od toga naravno neće biti ništa jer su predstavnici pokreta „Postoji takav narod“ i savez Demokratska Bugarska jos pre izbora isključili mogućnost saradnje sa strankama GERB, BSP, DPS i VMRO.

Naredne nedelje pokazaće da li će programski i ideološki različite stranke opozicije ipak pronaći najmanji zajednički sadržalac i formirati vladu ili će građani Bugarske morati ponovo na glasanje. Kako god da bude, desetogodišnja vladavina Bojka Borisova je završena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track