REDAKCIJA KURIRA BEZ RUKAVICA: Mudrost Prljavog Harija
Foto: Shutterstock

REDAKCIJA KURIRA BEZ RUKAVICA: Mudrost Prljavog Harija

Lični stav -

Bože, šta je sa našim glumcima?!

Nekoliko meseci već Đuričko se ne oglašava, pa ljudi ne znaju šta da misle o dijalogu opozicije i vlasti i ko tu šta muti. I Bane Trifunović ćuti, dozvoljava da se javnost povija čas na jednu, čas na drugu stranu pred navalom informacija o kineskim kreditima Evropi.

Kako je bilo lepo kad su mediji Junajted grupe svakog dana objavljivali intervjue „prvaka srpskog glumišta“: znali smo, bez dileme, i kako nam se ovo dešava, i zašto, i dokle će ovaj režim da traje.

Nekad se činilo da je Fakultet dramskih umetnosti jači od Londonske škole ekonomije i političkih nauka, a o Harvardu, koji je odškolovao Vuka Jeremića, da i ne govorimo!

Ali nešto se desilo, glumci su se izgleda opet bacili na snimanje serija, a čast FDU ovih dana brani samo njegov profesor Ivan Medenica. Nova.rs objavila je intervju s njim pod naslovom „Ekološki pokreti alternativa vlasti pre opozicije“.

Ali nema razloga za zabrinutost, nećemo ni ubuduće biti ostavljeni da se sami snalazimo u stvarnosti.

Danas, Nova.rs, N1... uvek će imati nekog da nam objasni šta nam se dešava. Istina, bara je mala, pa je izbor skučen, iako su kriterijumi za dobijanje prostora u ovim glasilima prilično niski: traži se samo opoziciono političko opredeljenje - što vatrenije, to bolje. Tako je u vreme kad je razvlačen „slučaj Cvijan“ i u još nekoliko sličnih prilika prostor dobijao Miroslav Parović, koji, inače, sa svojim desničarskim i nacionalističkim stavovima na N1 ne može ni da priviri.

Na sreću po urednike ovih medija, sa većinom ostalih sagovornika nema takvih problema, upotrebljivi su za sve teme. Hoće se reći, opozicioni su do koske i nemaju tamne mrlje u biografiji. Ili su ih zakopali, kao car Trojan svoju tajnu. Recimo, Tanja Vojtehovski, novinarka koja se proslavila pitanjem žrtvi seksulanog zlostavljanja: „Da li ste imali orgazam dok vas je otac silovao?“

„Vučić od Srbije želi da pravi kineski magacin“, poručuje ona s portala Nova.rs i samo sitničavi će primetiti da pomenuta nije ni magacioner ni Kinez i zapitati se zašto je važno šta ona misli o ovoj temi.

Isto će pitanje - koga briga?! - postaviti i onaj ko, zalutavši na ovaj portal, pročita naslov: „Biljana Stojković: Zašto sam podržala Grigorija“, ili „Biljana Stojković o smrti patrijarha, Miloradu Dodiku i EU parlamentarcima“. To će, ponavljamo, zbuniti samo one koji zalutaju na Novu.rs, stalni posetioci znaju da je B. S. profesorka Biološkog fakulteta i član neformalne grupe građana koji su se proglasili poslanicima „Slobodne skupštine Srbije“, i svaki njenu izjavu upijaju kao objavu s neba.

Ali ubedljivo najsjajnija zvezda na nebu „smatrača“ i „analitičara“ Junajted grupe je vaterpolista u penziji Dača Ikodinović, koji za Nova.rs govori „o tome šta fali srpskoj opoziciji“, a na N1 otkriva: „Grupa Veljka Belivuka napravljena direktno od države“.

Prostor dozvoljava da tek pomenemo dr Zorana Radovanovića, epidemiologa, koji se u Danasu ozbiljno prihvatio analize jedne knjige poezije, kojoj je, smatra, „režim“ iz političkih razloga uskratio nagradu i da citiramo inspektora Kalahana iz „Prljavog Harija“, koji je pre pola veka zaključio: „Mišljenje je kao dupe, ima ga svako...“

Treba samo pažljivo izabrati ono što se uklapa u uređivačku politiku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track