VLADIMIR ĐUKANOVIĆ: Ritopečki mesari i logistika - s kriminalcima ne pravim kompromise
Foto: Marina Lopičić

udarna pesnica

VLADIMIR ĐUKANOVIĆ: Ritopečki mesari i logistika - s kriminalcima ne pravim kompromise

Lični stav -

Reče nedavno Aleksandar Vučić u jednoj TV emisiji da sam emotivan čovek i da mnogo toga doživljavam emotivno. Svakako, to je za politiku loše. Emocije u politici dovode do neracionalnog razmišljanja i neretko činjenja štete. Politika je veoma često skopčana s brojnim kompromisima, čak i s onima a kojima ne biste pomislili ni kafu da popijete. Ipak, sve ima svoju granicu i neke crvene linije se moraju podvući.

Otkriće kasapnice Veljka Belivuka u Ritopeku, gde su članovi njegove bande mleli ljude u mašini za mlevenje mesa, iz korena bi trebalo da promeni određeni pristup shvatanja politike. Ne zbog Belivuka, već zbog onih iz političke sfere koji su mu davali logistiku. Ej bre, za boga miloga, mleli su ljude! Shvatate li koji je to stepen ludila i monstruoznosti?

Jedan sam od prvih koji je javno progovorio da je više nego očigledno da je Belivukova ekipa imala ozbiljnu podršku iz samog sistema, jer ako uhapsite policajce koji su prikrivali tragove njegovih zlodela, ako se kod te bande pronađe oružje koje jedva da sama vojska ima, ako je očigledno da su njihovi protivnici sa ulice sklanjani tako što su iz policije tipovani i praćeni, a potom je Belivuku i društvu dojavljivano gde se nalaze kako bi ih ovi poslali da mirišu cveće ispod zemlje, nemojmo biti naivni pa da pomislimo da ozbiljni igrači u sistemu nisu njih iz ko zna kojih razloga držali pod kontrolom. Uostalom, da su imali podršku iz sistema, nije bitno što sam ja govorio, jer ja sam nebitan. O tome je govorio i sam predsednik države, kao i aktuelni ministar unutrašnjih poslova. Otišlo se i korak dalje, pa se govorilo kako se pripremao i atentat na samog predsednika države, kao i na njegovog brata. Tu sada dolazimo do one tačke gde moramo da se pogledamo u oči i da se preseče. Ovo nisu emocije, ovde se radi o moralu. Ovde se radi o tome da li država postoji ili ne postoji.

Recimo da verujem rečima predsednika države i ministra unutrašnjih poslova da je Belivukova ekipa imala ozbiljnu logistiku u državnom sistemu. Pošto sam i sam neki deo vlasti u svojstvu narodnog poslanika vladajuće većine, naučen i vaspitan da su čvrsta vera u Gospoda i moral nešto što su osnovni životni principi, jednostavno ne želim da mi se ime izjednačava s onima koji su davali podršku ovim monstrumima. Neću kada neko spomene Srpsku naprednu stranku, da poistovećuje mene, kao ni sve čestite ljude u toj stranci, a takvih je najveći deo, s onima koji su umislili da stvaraju sopstveni paralelni sistem s ovim zlikovcima. Mi nismo isto i nikada nećemo biti isto. Oni nisu SNS, oni su kriminalci, a kriminalcima je mesto u zatvoru. Opet, svodeći to na lični nivo, za mene oni kao da ne postoje i tako ću se ubuduće ponašati sanjajući dan da završe u zatvoru. Neko će mi prigovoriti da nisam za kompromis. Naprotiv, krajnje sam kompromisna osoba, ali s ljudima koji imaju drugačiji stav od mog i koji umeju da ga obrazlože. S kriminalcima ne pravim i nikada neću da pravim kompromise.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track