Milovan Jovanović: Igra prestola u Izraelu
Foto: Kurir

stav

Milovan Jovanović: Igra prestola u Izraelu

Lični stav -

Izborom ultranacionaliste Naftalija Beneta za novog premijera Izraela ova zemlja, posle dvanaest uzastopnih godina vladavine Bibija Netanjahua, ulazi u novu fazu. Lider religiozne partije Jamina, multimilioner, bivši tehnološki preduzetnik i nekadašnji bliski saradnik premijera Netanjahua, nakon poslednjih izbora postao je ključni faktor od koga je zavisilo kako će izgledati nova izraelska vlast, iako je osvojio samo sedam od 120 mesta u Knesetu.

Za izbor nove „vlade promena“ u Knesetu, izraelskom parlamentu, glasalo je 60 zastupnika, jedan je bio uzdržan, a protiv je bilo 59.

Koalicija koju čini osam stranaka konačno je uspela da obori Netanjahua i njegov Likud s vlasti. Tako će se prvi put u istoriji Izraela u vladajućoj koaliciji naći partija Raam - Ujedinjena arapska lista koja predstavlja izraelsko-arapsku manjinu.

Koliko je haotična sadašnja izraelska politička scena najbolje pokazuje to što su, programski i ideološki potpuno različite stranke ipak uspele da sklope zajednički dogovor. Mržnja prema Bibiju i njegovo rušenje po svaku cenu bili su presudni da se formira jedna ovako neprincipijelna, šarolika i, za mnoge, neočekivana vlada. Lider Likuda i njegovi saveznici su izbor nove vlade nazvali izdajom nacionalnih interesa.

Koalicioni dogovor, koji su sačinile stranke centra, desnice i levice i jedna islamska - arapska partija, predviđa da prve dve godine vladu vodi Naftali Benet, a da se onda vlast rotira i da mesto premijera preuzme Jair Lapid, lider stranke Ima budućnosti. Takođe sporazum podrazumeva i da će se vlada baviti usvajanjem državnog budžeta, socijalno-ekonomskim pitanjima, izgradnjom infrastrukture i donošenjem zakona kojim se funkcija premijera ograničava na dva mandata ili osam godina.

U svom govoru u Knesetu Naftali Benet je rekao da građani zaslužuju odgovornu, efikasnu vladu, koja stavlja dobrobit zemlje na čelo svojih prioriteta i obećao da će se zalagati za čitavo stanovništvo - vernike, laike, ultraortodoksne, Arape, i to bez izuzetaka.

Veliki kamen spoticanja novoj vladi biće, s jedne strane, predstavnici arapske, odnosno palestinske manjine, a sa druge strane premijer čija je politika, između ostalog, podržavanje jevrejskih naseljenika na okupiranim palestinskim teritorijama, uključujući i istočni Jerusalim, i formalna aneksija većine palestinske Zapadne obale. Novi premijer Benet se izričito protivi i bilo kakvom rešenju izraelsko-palestinskog sukoba osnivanjem palestinske države.

Odlaskom s vlasti najdugovečnijem premijeru Izraela preti opasnost od gubitka imuniteta i suočavanje sa optužnicama.

Međutim, bez obzira na sve, Netanjahu će, i iz opozicije, snažno delovati i pokušati da što pre sruši ovu krhku vladu. On je saopštio da ne planira da odustane od rukovođenja partijom Likud i da će nastaviti da vrši veliku misiju svog života, osiguravajući bezbednost Izraela. Obećao je i da će se vratiti na vlast pre nego što se to očekuje.

U zabludi je svako ko potcenjuje i prerano otpisuje Benjamina Bibija Netanjahua.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track