MILOVAN JOVANOVIĆ: Igre u Tokiju - više od igre
Foto: Kurir

stav

MILOVAN JOVANOVIĆ: Igre u Tokiju - više od igre

Lični stav -

Posle godinu dana odlaganja zbog pandemije izazvane kovidom 19 u petak su u Tokiju otvorene 32. Letnje olimpijske igre. Nakon svečane ceremonije i defilea najuspešnijih sportista sveta, japanski car Naruhito zvanično je proglasio početak takmičenja. Japanskoj teniserki Naomi Osaki pripala je čast da upali olimpijski plamen. Najstarija i najveća sportska manifestacija okupila je više od 11.000 sportista, iz 206 zemalja, koji će se, u naredne dve nedelje, takmičiti u 33 sportske discipline, pokušavajući da ostvare najbolji mogući rezultat.

Prvi put u istoriji Olimpijskih igara, a zbog želje organizatora da podrži borbu za jednakost polova, i muški i ženski predstavnici reprezentacija nosili su zastave svojih zemalja. Tokom ceremonije svečanog otvaranja održan je minut ćutanja i odata pošta svim žrtvama pandemije. Takođe, organizatori su podsetili i na ubistvo izraelskih sportista u terorističkom napadu koji se dogodio na Igrama u Minhenu 1972. godine.

Prema olimpijskoj tradiciji, prvi su na teren izašli olimpijci Grčke, a na kraju sportisti zemlje domaćina. Zastavu Srbije nosili su vaterpolista Filip Filipović i košarkašica Sonja Vasić. Našu zemlju će na ovim Igrama predstavljati 86 sportista.

Već prvog dana takmičenja Davor Mikec i Tijana Bogdanović doneli su našoj zemlji dve medalje, srebrnu i bronzanu, u streljaštvu i tekvondou. Očekivanja jesu velika, ali nisu nerealna. Na Igrama u Brazilu 2016. godine naši sportisti su osvojili osam medalja, što je dosadašnji rekord. U Japanu bi broj osvojenih medalja mogao da se poveća. Svi se nadamo i navijamo da tako i bude. Japanska vlada i Međunarodni olimpijski komitet odlučili su da se Olimpijada ipak održi, uprkos pretnjama novih i opasnijih mutacija koronavirusa, te optužbama da je novac važniji od sigurnosti građana. Bez obzira na to što je vlada Japana uložila maksimalan napor da se rizik od širenja koronavirusa svede na minimum, veliki broj Japanaca se i dalje protivi održavanju Igara.

„Mučili ste se ali ste istrajali, niste odustajali i danas ste ostvarili vaš olimpijski san, vi ste pravi olimpijci. Inspirisali ste MOK i celu olimpijsku zajednicu da se borimo kao vi i za vas kako bi ovo bilo moguće“, rekao je, između ostalog, u svom obraćanju predsednik MOK Tomas Bah, izrazivši pritom veliko poštovanje japanskom narodu.

OI 1964. godine, takođe održane u Japanu, označile su novi početak za ovu zemlju jer su pokazale da se ona uspešno oporavila od ratnih posledica i transformisala u moderno i razvijeno društvo. Samo četiri godine od završetka tih Igara, Japan je postao druga najveća ekonomija sveta, odmah iza SAD. Zemlja izlazećeg sunca danas se ponovno nalazi na prekretnici. Ekonomija već čitavu deceniju stagnira, nacija se suočava sa starenjem, a svako sedmo dete živi u siromaštvu. Ova Olimpijada je prilika da Japan povrati status vodeće azijske države. Japanu je potrebna nova energija i zamah, a vrhunsko sportsko takmičenje, čija organizacija pozitivno utiče na ekonomiju, savršena je prilika. Hoće li im se rizik isplatiti, znaće se tek nakon što se Igre završe i svedu računi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track