FAMOZNO SVETISLAV BASARA: Nostrifikacija Nikole Tesle
Foto: Marina Lopičić

kolumna

FAMOZNO SVETISLAV BASARA: Nostrifikacija Nikole Tesle

Lični stav -

Glasovitoj Hegelovoj rečenici: „Istorija se jednom događa kao tragedija, a ponavlja se kao farsa“ - moja neznatnost sklona kuhinjskoj filozofiji dodala je sledeći aneks: i potom završava na kovanici od jednog evra i postaje okidač za ponavljanje istorije kao tragedije. I tako ukrug. Dijalektika, bato.

Na ovu filosofsku spekulaciju navela me je golema furtutma koja se podigla diljem srpskog sveta nakon što su hrvatske monetarne vlasti najavile da će na budućoj kovanici od jednog evra biti zapandrčen lik Nikole Tesle.

Najviša Instanca se tom zgodom nije oglašavala, ali se zato oglasio Vulin. Povod je naprosto bio takav da bi, ako treba, progovorio i na dupe. Mada je i ono što je rekao na usta zvučalo kao da je rečeno na dupe. Evo šta je Vulin rekao: „Poštenije je da Hrvatska na evro stavi Stepinca ili Budaka.“

E sad, da li bi za balkansku istoriju i život bila korisnija Hrvatska koja na kovanice stavlja likove Stepnica i Budaka ili Hrvatska koja je većinskim glasovanjem pučanstva odlučila - i time napravila značajan otklon od ustaških tendencija - da na evro stavi like Tesle, prosudite sami. Mi prelazimo na Narodnu banku Srbije.

U svetu međunarodne politike, lupetanja državnih pojedinaca se notifikuju, ali se ne računaju. Sa državnim institucijama to nije slučaj. A naše institucije (ako im se ukaže) retko kad propuste priliku da naprave budale od cele zemlje.

Setite se afere „Standup jebiluda“. Ako ste je zaboravili, obnovićemo gradivo. Neka se beznačajna komičarka, na nekoj beznačajnoj američkoj televiziji, nešto posprdnula sa Srbima i to je bio dovoljan razlog da MIP (pod upravom Guzijana Jeremića) najavi pisanje protestne note Stejt departmentu. Intervencijom N. N. trezvenoumnika, budalaština je sprečena u poslednji čas.

U NBS izgleda nije bilo trezvenoumnika, pa je izdato saopštenje u kome (između ostalog) piše, citiram po sećanju: „stavljanje Teslinog lika na novčanicu, predstavljalo bi prisvajanje kulturnog i naučnog nasleđa srpskog naroda“. Pala je tu i bankina pretnja. „Preduzećemo aktivnosti.“

Pre nego što pređemo na „meritum“ spora, NBS preporučujem najefikasniju (uostalom jedinu raspoloživu) protivmeru - da delegacija NBS ode pred Narodnu banku Hrvatske i da joj kolektivno pljune pod prozor.

Prelazimo na „meritum“. Srpski narod, a naročito NBS, nema nikakvog (čak ni famoznog „istorijskog“) prava da polaže autorska prava na genijalno delo Nikole Tesle - koji se tim delom svrstao među ličnosti kalibra Njutna, Ajnštajna, Nilsa Bora, etc. - što će reći da to delo odavno nije ni američko - Tesla je sve što je uradio, uradio u Americi - nego svetsko „kulturno i naučno nasleđe“, nipošto nekakvo ekskluzivno „naše“.

Konačno, sve to može izazvati i lančanu reakciju. Jer pazite, Tesla neće biti samo na hrvatskom evru, on je otet Srbima i u naučnoj terminologiji. Tesla (T) je jedinica mere za nekakvu „gustinu magnetnog fluksa“. Srpski naučnici, ne oklevajte.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track