MILOVAN JOVANOVIĆ: Američko-kinesko nadmetanje u Indopacifiku
Foto: Privatna Arhiva

STAV

MILOVAN JOVANOVIĆ: Američko-kinesko nadmetanje u Indopacifiku

Lični stav -

Singapur je od 10. do 12. juna bio domaćin Šangri-La dijaloga, najvažnijeg odbrambenog i bezbednosnog skupa u Aziji. Godišnji forum, nazvan po hotelu u Singapuru u kome se održava, sazvan je posle dve godine pauze zbog pandemije izazvane virusom korona. Dijalog je održan usred sve veće političke i vojne napetosti u azijsko-pacifičkom regionu.

U proteklih godinu dana SAD su počele da uspostavljaju saveze u ovom delu sveta koji su dodatno narušili američko-kineske odnose.

U septembru je Bajdenova administracija inicirala stvaranje novog anglosaksonskog vojnog pakta AUKUS, koji, osim SAD, čine Australija i Velika Britanija. Ključni protivnik alijanse AUKUS upravo je Narodna Republika Kina.

Japanski premijer Fumio Kišida je, u svom uvodnom obraćanju na 19. Šangri-La dijalogu, rekao „da je ruska invazija na Ukrajinu uzdrmala temelje međunarodnog poretka, ostavljajući svet na raskrsnici“. Govorio je i o japanskoj viziji „proaktivnog pacifizma“, jačanju diplomatske i bezbednosne uloge Japana u okruženju.

Ovogodišnje okupljanje je obeležio važan bilateralni sastanak između američkog i kineskog ministara odbrane Lojda Ostina i Vej Fenga. Susret je održan na marginama samita i prvi je takav otkako je Džo Bajden postao predsednik SAD. Razgovor licem u lice je pokazao da i Amerika i Kina žele da zadrže direktne linije komunikacije. Ovo je, bez sumnje, pozitivan znak jer, uprkos tenzijama, dve strane žele da nastave da komuniciraju zarad bezbednosti i stabilnosti u Aziji i Pacifiku.

Poslednjih 30 godina angažman SAD u azijsko-pacifičkom regionu bio je nedosledan. Od grandioznih obećanja o produbljivanju ekonomskih i bezbednosnih veza nije bilo ništa. Nasuprot njima, Kina je davala pomoć, pružila široke trgovinske mogućnosti i brižljivo negovala pacifičku elitu.

Nedavno je Peking potpisao bezbednosni sporazum sa Solomonovim Ostrvima koji bi mogao da iskoristi za uspostavljanje vojne baze i strateški prodor. Bajden je svestan da će SAD morati da preduzmu odlučnije korake ili rizikuju da budu potisnute iz ovog važnog geopolitičkog područja. Tako je krajem maja imao prvu azijsku turneju, kada je posetio Južnu Koreju i Japan, dva čvrsta američka saveznika u istočnoj Aziji. Dok je boravio u Tokiju, Bajden je učestvovao i na četvrtom samitu KVAD uz prisustvo japanskog premijera Kišide, novoizabranog australijskog premijera Entonija Albanizija i indijskog premijera Narendre Modija.

Amerikanci bi trebalo, što pre, da razumeju dugoročne prioritete regiona i da na njih odgovore uspešnije od Kine. Sporazumom o slobodnom udruživanju iz 1986. godine Mikronezija, Maršalska Ostrva i Palau su prihvatili da SAD imaju ekskluzivni vojni pristup ovim teritorijama, čime je omogućeno povezivanje američkih snaga na Havajima s pozicijama u Okeaniji.

Efikasan način za sprečavanje dalje kineske ekspanzije svakako jeste što skorije okončanje pregovora Vašingtona o pomoći ovim pacifičkim ostrvima i, paralelno s tim, razvijanje sveobuhvatne strategije s Kanberom i Tokijom za ceo Indopacifički region.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track