VLADIMIR ĐUKANOVIĆ: Biti danas Vučić
Foto: Marina Lopičić

UDARNA PESNICA

VLADIMIR ĐUKANOVIĆ: Biti danas Vučić

Lični stav -

Srbi su, bar kada se nađu u kafani i započnu besede uz čašicu ljute, najveći državnici koji su hodali kuglom zemaljskom. Jednako su majstori sporta, jer svi znaju ključne greške svakog selektora. Sve sami neotkriveni talenti. Znaju najbolje kako je Putin trebalo da postupi, da se EU raspada, a da je Amerikancima došao kraj...

To je sve tako dok se ne jave protivnici takvih stavova koji s jednakim žarom tvrde da je Putin fašisoidni tip i da će NATO definitivno Rusima nanu naninu. Svaki potez Srbin zna unapred. Predviđa događaje kao da je čitav život proveo u analitici CIA ili FSB. Poznaje i prati sve što mu dopadne pod ruku, doduše ozbiljnu i kredibilnu literaturu najmanje, ali Fejsbuk i Tviter su valjda prava mesta.

E, u takvom društvu, danas neko mora da bude kormilar našeg malog brodića koji se zove Srbija, kako je ne bi nasukao. Biti danas kormilar Srbije, zapravo biti danas Vučić, nešto je najnezahvalnije. Pet minuta ne bih bio u njegovoj stolici. Posebno kada imaš toliki broj „državnika“ i „selektora“. Pritisak koji oni vrše, a koji je najčešće plod najgoreg mogućeg neznanja i širenja sumanutih teorija zavere od kojih ovo društvo neizlečivo boluje, dovodi onog ko vodi državu u bezizlazan položaj.

Čoveka najviše ubija neznanje. Plašim se da srpsko društvo ono razara. Uostalom, kako objasniti najnovije teorije koje se šire poput epidemija na društvenim mrežama kako kroz popis stranci hoće da nas stave u položaj robova? Kako objasniti da popisivač nije nikakav zlikovac, niti da radi za novi svetski poredak pod Sorošem, već da je popisivač neko ko radi poveren mu posao od države za koji ga je država obučila da bi sprovela nešto što je civilizacijska tekovina?

Danima sam slušao od kojekakvih rusofila da je vakcina zlo novog svetskog poretka kojom se čipuju ljudi. Međutim, kada pitaš te koji šire te besmislice zašto je njihov idol Vladimir Putin primio vakcinu i zašto je čitavoj vojsci, Crkvi, svakom u njegovom okruženju, naredio da prime „sputnjik V“, onda nema odgovora. Kada im pokažeš da Putin sedi za stolom na četiri metra razdaljine od Makrona npr., jer se plaši korone, takođe nema odgovora. Ipak, nastavljaju po svome - „korona ne postoji i vakcina je moderno čipovanje i trovanje“.

Zato, biti danas u Vučićevoj koži je nešto najstrašnije. Šta god da uradi, on će biti osuđen, napljuvan, sve zavisi sa kog aspekta se posmatra ono što je povukao kao potez. Ukoliko ukaže na činjenicu da je Rusija nama prijateljska zemlja, onda će ga levi anarhisti i liberali optužiti da nas konfrontira sa Zapadom i da ćemo zbog njega dobiti sankcije.

Ukoliko kaže da je Rusija izvršila napad na Ukrajinu i da je to za nas neprihvatljivo, onda je veleizdajnik koji je izdao rusku braću. Niko, ali baš niko ne želi da razumno posmatra u kakvoj se mi situaciji nalazimo i šta nam sve preti. Sve sami veliki „državnici“ i „selektori“.

Znam kakva nam se muka sprema i znam koliko je jezivo danas voditi državu. Nemam nameru da se pravim pametan i da Vučiću bilo šta otežavam. Ono što sa moje strane najmanje mogu da učinim je da budem uz njega kada donese neku bitnu odluku, jer znam da je svaku odluku donosio posle niza neprospavanih noći, uz velike pritiske koje je trpeo i da je uvek vagao da izvučemo maksimum, odnosno da izgubimo najmanje što moramo. Manite se politike u kafani i na društvenim mrežama, budimo racionalni kako bismo sačuvali glavu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track