BEZ RUKAVICA: Ko vozi avion Danasa
Foto: Shutterstock

BEZ RUKAVICA

BEZ RUKAVICA: Ko vozi avion Danasa

Lični stav -

Prošlo je 95 godina, skoro čitav vek, od prvog „Diznijevog“ crtanog filma, ali ljudi se još smeju onoj sceni u kojoj dete, majmunče, ili Miku Miša, zatečenog pored tegle sa pekmezom, kore:

- Zar ti nismo rekli da ne jedeš slatko pre ručka? - a ono (ili on) odgovara:

- Nisam jeo.

- Kako nisi, sav si zamazan! Otkud ti pekmez na licu?

- Ne znam - odgovara mali delinkvent, a publika se hvata za stomak od smeha.

Tako i novinar Danasa...

Mi smo 5. marta objavili tekst o nečasnom postupku BIRN-a, koji je manipulisao podacima o redakcijama koje su u svojim redovima imale korumpirane novinare, spremne da udovolje interesima Darka Šarića. Sa spiska takvih redakcija BIRN je uklonio Danas, list Dragana Šolaka, iako su dokazi bili nedvosmisleni. Naime, u optužnici se navodi komunikacija između Šarićevog klana i članova redakcije Danas, iz koje proizilazi da je Šariću iz ovog lista najavljeno da će tekst biti objavljen za pet dana... a onda je tako i bilo.

E, posle našeg članka javio se novinar Danasa, autor tog teksta. Piše o svemu i svačemu, i tuc i muc, i trt i mrt, o Kuriru i pljuc i bljuc, ali kad treba da objasni otkud Šariću informacija o tome da će i kada će Danas objaviti kritiku tužilaštva, on ćuti. Ozbiljno! Kad treba da odgovori na pitanje kako objašnjava vrlo konkretne dokaze da je pisao tekst koji je Šarić naručio od Danasa, novinar, zamazan pekmezom do ušiju, kaže: „Ne znam!“

Smešan kao crtani film...

Ali nije ovo prvi put da redakcija Danasa ostavlja na cedilu svoje članove pošto se iskompromituju izvršavajući povereni im zadatak. Tu skoro pisali smo o novinarki koja je, u preteranoj revnosti da pronađe što više sagovornika koji osuđuju državnu politiku Srbije prema Kosovu, naletela na internetu na Albanca koji se izdavao za nekakvog engleskog profesora. Kad je posle intervjua s njim na celoj strani Danasa pukao skandal, redakcija Danasa se napravila mrtva, kao da je novinarka to objavila na svom blogu, a ne u listu koji ima kolegijum i urednike. Pustili su je da se smešnim objašnjenjem sopstvene neprofesionalnosti - optužila je „rusku i srpsku propagandu“ da su je nasankali da bi ispala (!) neozbiljna - ukopa do temena.

I sad malog „šarićevca“ isto...

Pogrešno bi, međutim, bilo zaključiti da nema pilota u Danasovom avionu. Ko je god radio u redakciji nekih novina, makar samo kuvao kafu, zna da je dosta teško unapred planirati sadržaj strana i nekome obećati da će „njegov“ tekst biti objavljen u određenom terminu. I još je teže obećanje održati. Uvek neki tekstovi budu izbačeni iz tekućeg broja i ostavljeni za drugi dan da bi napravili mesto aktuelnijim člancima. Jedini izuzetak su oglasne strane: ako neki brend želi da se određenog dana pojavi njegova reklama, tako će i biti - makar se sve ostalo istumbalo. Jer je reč o plaćenoj strani, odnosno o parama za list. U principu, tako je sa redakcijama poslovao i Šarić: plaćao je objavljivanje tekstova koji mu idu u prilog. Ozbiljan igrač, imao je, izgleda, čitav „medija plan“: u ponedeljak ove novine, u utorak one, a u sredu Danas... Ali te su poslove, čini se, ugovarali i naplaćivali drugi ljudi, ne novinar koji je napisao tekst.

On je samo Pedro, onaj koji će da visi ako se stvar otkrije... Da bi zaista odgovorni mogli da ostanu u senci.

I da nastave pilotiranje.

N. N.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track