MILOVAN JOVANOVIĆ: Nuklearni obruč oko Kine
Foto: Privatna Arhiva

STAV

MILOVAN JOVANOVIĆ: Nuklearni obruč oko Kine

Lični stav -

Predsednik SAD Bajden nedavno je u San Dijegu, u prisustvu britanskog i australijskog premijera, ozvaničio dugoočekivani bezbednosni sporazum.

SAD će dati Australiji najmanje tri podmornice na nuklearni pogon klase „virdžinija“, zatim poboljšati obuku sa australijskim podmorničarima, pokrenuti rotacione patrole podmornica u vodama oko Australije i raditi s Kanberom kako bi joj pomogli da izgradi sopstvenu podmornicu na nuklearni pogon. Australija je do sada imala samo podmornice na konvencionalni pogon.

Ovaj pakt je retka pojava da SAD dele svoju vojnu tehnologiju. Ovim sporazumom se ojačavaju odbrambeni kapaciteti Australije, važnog američkog saveznika u Indopacifičkom regionu.

„Najbolje podmornice su avangarda američke pomorske moći. Naš trilateralni sporazum o saradnji bez presedana je svedočanstvo dugotrajnih veza koje nas ujedinjuju i naše zajedničke posvećenosti osiguravanju da Indo-Pacifik ostane zajednički i otvoren“, rekao je predsednik Bajden.

Premijer Australije Entoni Albanizi je tim povodom izjavio da će se ovim sporazumom otvoriti hiljade radnih mesta i ekonomskih investicija i dodao da pakt predstavlja najveću pojedinačnu investiciju u odbrambenu sposobnost Australije u čitavoj njenoj istoriji, pohvalivši SAD i UK što su ušle u partnerstvo. Britanski premijer Sunak je poručio: „Predstavljamo tri saveznika koja su stajala rame uz rame više od jednog veka, zatim tri naroda koja su zajedno prolivala krv u odbrani naših zajedničkih vrednosti, kao i tri demokratije koje se ponovo okupljaju da bi ispunile višu svrhu održavanja slobode, mira i bezbednosti sada i za generacije koje dolaze.“

Novi savez pod imenom AUKUS prvi put je najavljen u septembru 2021. s ciljem da se Australiji obezbede podmornice na nuklearni pogon i istovremeno ojača alijansa u Indo-Pacifiku za suprotstavljanje kineskim ambicijama.

AUKUS će imati četiri faze. Počevši od ove godine, australijsko vojno i civilno osoblje će bliže sarađivati i trenirati sa američkom i britanskom kraljevskom mornaricom. SAD i UK će, takođe, početi da raspoređuju rotacione podmorničke patrole u vodama oko Australije. Kanbera će, prema dogovoru, kupiti najmanje tri do pet podmornica na nuklearni pogon od SAD, za koje se očekuje da će biti isporučene početkom 2030-ih. Iako na nuklearni pogon, podmornice klase „virdžinija“ neće imati nuklearno oružje. Dogovor će morati da odobri Američki kongres. Takođe, Australija se obavezuje da neće razvijati nuklearno oružje, obogaćivati uranijumom ili izgraditi objekte neophodne za nabavku nuklearnog oružja. Trilateralni pakt takođe uključuje izgradnju novih, „najboljih u klasi“ podmornica na nuklearni pogon, u koje će ulagati sve tri zemlje. AUKUS je razbesneo Peking, koji kaže da to partnerstvo ruši sporazum o neširenju nuklearnog oružja. Kina tvrdi da je isporuka materijala za nuklearno oružje nenuklearnoj državi kršenje sporazuma. Čelnici tri zemlje AUKUS odbacili su te kritike i istakli da nastavljaju konsultacije s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju. Ovo je svakako jasan znak i poruka Kini da su zapadni saveznici i te kako spremni da odgovore na jačanje kineskog uticaja u južnoj Aziji i tom delu Tihog okeana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track