MILOVAN JOVANOVIĆ: Republikanski rijaliti
Foto: Privatna Arhiva

STAV

MILOVAN JOVANOVIĆ: Republikanski rijaliti

Lični stav -

Bivši potpredsednik SAD Majk Pens postaće još jedan republikanac koji će se pridružiti protivkandidatima Donalda Trampa u trci za Belu kuću sledeće godine. Pens će zvanično pokrenuti svoju kampanju 7. juna u Ajovi, kolevci glasača hrišćanske desnice. Kao istaknuti evangelista, bivši potpredsednik Amerike se nada da će se biračima dopasti stavovi religioznih konzervativaca o abortusu, verskoj slobodi i obrazovanju.

Južna Karolina ima dva najavljena kandidata: bivšu guvernerku Niki Hejli i sadašnjeg senatora Tima Skota. Kandiduje se i bivši guverner Arkanzasa Asa Hačinson, glas razuma u stranci u kojoj zdrav razum odavno više nije preterano cenjen. Bivši guverner Nju Džersija Kris Kristi vrlo verovatno će objaviti svoju kandidaturu. Desničarski aktivista, sin indijskog imigranta i autor knjige „Woke, Inc.“ Vivek Ramasvami saopštio je da će se boriti za nominaciju, što je u maju učinio i konzervativni radijski voditelj Lari Elder.

Tramp i dalje ostaje favorit za republikansku predsedničku nominaciju, uprkos skorašnjoj presudi velike porote Krivičnog suda na Menhetnu kojom je oglašen odgovornim za seksualno zlostavljanje novinarke Džin Kerol. Tramp je iskoristio svoje brojne pravne probleme da okupi republikanske glasače tako što je sve istrage protiv njega proglasio najvećim lovom na veštice.

Dok je većina očiju uperena u bitku Trampa i Desantisa, ostali kandidati vrebaju svoju šansu iz drugog plana. Sačekaćemo do jeseni da bismo polako počeli sa njihovom eliminacijom, s tim što niko ne bi smeo da ih potpuno otpiše.

Kad je Džordž V. Buš tražio mesto predsednika 2000. godine, ljudi su odbacili njegovu kandidaturu, upoređujući ga u negativnom smislu ne samo sa ostalim kandidatima već i s njegovim mlađim bratom Džebom. Guverner Vermonta Hauard Din vodio je u trci za kandidata demokrata sve do januara 2004. godine, kad mu se podrška istopila i kad je potučen u Ajovi od Džona Kerija, koji te godine izgubio u velikom finalu za predsednika od Džordža V. Buša.

Barak Obama je imao vrlo malu popularnost kad je ušao u predsedničku trku 2007, da bi na kraju postao demokratski kandidat, a zatim i predsednik 2008, pobedivši čuvenog republikanskog senatora Džona Makejna.

Svaki republikanski predsednički kandidat koji se sada kandiduje bolji je od Trampa. Niko od njih nema hipoteku, opsesije i hronični narcizam. Svi priznaju da izbori 2020. nisu ukradeni, te osuđuju Trampovo rasističko i mizogino ponašanje.

Svi GOP kandidati ipak dele jednu karakteristiku koja ide u prilog Trampu - oni podržavaju surovu neoliberalnu ekonomiju, koja je proizvela i lansirala Trampa.

Recimo, Regan nije bio omražen kao Tramp, ali on i njegovi naslednici iz GOP prihvatili su politiku koja je samlela srednju i desetkovala radničku klasu i lišila vladu moći koja joj je potrebna za ispravljanje nepravdi. Još od Reganovih godina nejednakost prihoda i socijalne razlike konstantno su se povećavale. Bogatiji su postajali sve bogatiji, dok su prihodi radničke i srednje klase rasli veoma sporo, stvarajući sve veću klasnu nejednakost, koja postoji i danas.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track