MAĐARSKA: 15 povređeno u sletanju autobusa iz KG!

Saobraćajna nesreća

MAĐARSKA: 15 povređeno u sletanju autobusa iz KG!

Crna Hronika -
U nesreći je prema prvim informacijama povređeno 14 putnika od kojih je pet teže, a među njima je i vozač autobusa, a ostali putnici se nalaze oko prevrnutog autobusa bez hrane i pića i veom a su uznemireni

BEOGRAD - Autobus autoprevoznika iz Topole sa švajcarskih registracija sleteo je sa puta i prevrnuo se kod mesta Tatabanja, na pola puta od Budimpešte ka Đeru, u blizini granice sa Austrijom.

U nesreći je povređeno 15 putnika od kojih je pet teže, a među njima je i vozač autobusa, koji su prebačeni u bolnicu u mesti Đera.

Mađarska policija saopštila je danas popodne da je u udesu povređeno ukupno 15 srpskih sezonskih poljoprivrednih radnika, a protiv vozača autobusa podneta je krivična prijava, rekao je ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac.

Nesreća se dogodila u sredu ujutro nekoliko minuta posle ponoći kada je autobus kragujevačkog prevoznika iz nepoznatih razloga sleteo sa puta, a onda prevrnuo nedaleko od mesta Tatabanja na autoputu M1 oko 100 kilometara od Budimpešte.

Prvi u pomoć povređenima priskočili su vatrogasci koji su izvukli sve povređene iz srmskanog autobusa.

U autobusu su se nalazili državljani Republike Srbije, a među teže povređenima je vozač autobusa.

U bolnicu u Tatabanji je prevezeno šest povređenih od kojih je troje pušteno jer se radilo o lakšim povredama.U bolnicu u Đeru je smešteno osam putnika, od kojih je takođe troje pušteno sa lakšim povredama.

Ostali putnici se nalaze oko prevrnutog autobusa u kojem su razbacane stvari i prtljag usled prevrtanja, zbog čega policija još nije uspela da sve putnike identifikuje.

Putnici su bez hrane, pića, nervozni i uznemireni.Zvanični izveštaj policija još nije u stanju da sačini jer ne raspolaže svim podacima.

U ministarstvu spoljnih poslova je rečeno da se šef konzularnog odeljenja ambasade Srbije u Budimpešti Milan Vukosavljević, zajedno sa prevodiocem za mađarski jezik, odmah uputio na lice mesta. Sa sobom su poneli vodu, sokove i prvu pomoć.

Nezgodu u Mađarskoj imao je autobus prevoznika "Op top turs" koji saobraća iz Kragujevca za Švajcarsku. Vlasnik preduzeća Živomir Pantić izjavio je da još nema kompletnu informaciju, ali, koliko on zna, "na svu sreću nema poginulih niti teže povređenih". Kako on tvrdi, jedan broj putnika zadobio je lakše povrede i svi su prebačeni u bolnicu. Pantić je naveo i da trenutno ne može da kontaktira jednog od vozača koji je na informativnom razgovoru.

- Dva putnika su teže povređena, jedan ima povredu ruke, dok je drugi zadobio povredu ramena, rekao je Živomir Pantić iz agencije "Op top turs". U kragujevačkoj firmi, koja je vlasnik autobusa, kažu da je autobus krenuo juče u 15.30 i da redovno saobraća na liniji Kragujevac - Bazel

Predsednik opštine Topola Dragan Jovanović rekao je da je prevoznik iz Topole prevozio putnike na liniji Kragujevac Bazel u Švajcarskoj.

Kako je rekao, u autobusu su se nalazila desetak putnika iz Topole i tri iz okolnih mesta, kao i dva vozača. On je rekao i da je autobus probio zaštitnu ogradu i sleteo sa puta u okolini Budimpešte i da je, prema njegovim informacijama, već uklonjen

Na mestu nesreće je konzul Srbije u Mađarskoj, a detalji nezgode biće poznati u naredna dva sata.

Okolnosti ove saobraćajne nesreće su još uvek nepoznate, a policijska istraga je u toku. Mađarski portal kisalford.hu saopštio je da se radi o srpskim državljanima koji žive i rade u Švajcarskoj

Predstavnik za štampu županije Komarom-Estergom Rathat Galambos Greta potvrdio je da se dogodila saobraćajna nesreća na autoputu M1 u blizini mesta Đera, a prema prvim preliminarnim informacijama nesreću je kako on kaže izazvao šofer autobusa jer brzinu autobusa nije prilagodio uslovima puta, zbog čega je sleto i prevrnuo se u jarak za odvođenje vode sa puta. On je dodao da će policija protiv vozača ( 53) biti podneta krivična prijava zbog izazivanja saobraćajne nesreće i nemarnog ponašanja u saobraćaju.

Bolnica Sveta Barbara u Tatabanji potvrdila je da je kod njih primeljno šest putnika, od kojih su su tri osobe odmah puštene, a tri su zadržana na hirurgiji kako bi se sanirale njihove povrede koje nisu preterano ozbiljne.

Atila Omah rekao je da je jedan od dva muškarca u teškom stanju, ali je stabilno i povrede nisu opasne po život, a uglavnom se radi o povredama kičme i prelom rebara.

Povređeni putnici

1. Jovan Đorđević

2. Slobodan Ilić

3. Dragan Gavrilović

4. Goran Živković

5. Rada Paunović

6. Dostana Petrović

7. Nadica Šaponjić

8. Olivera Drakulić

Slavica Đukić Dejanović: Niko nije životno ugrožen

Niko od povređenih državljana Srbije nije životno ugrožen, rekla je ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović i dodala da će autoprevoznik iz Kragujevca prevesti za Srbiju sve koji budu mogli da putuju.

Informacije o povređenim putnicima

Zainteresovani za informacije o putnicima kragujevačkog autobusa, povređenim u nesreći u Mađarskoj, mogu se obratiti našoj ambasadi u Budimpešti na sledeće brojeve telefona: 00361 342 85 12 ili 00361 322 98 38

http://www.youtube.com/watch?v=Fv3-OEV4tK0
http://www.youtube.com/watch?v=2TtvxyEl3vQ
http://www.youtube.com/watch?v=2TtvxyEl3vQ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track