MAFIJA U POLICIJI: Akcije Pastir i Maroder za čistku u MUP!
Foto: Dado Djilas

Uprava kriminalističke policije pokušavala obračun u sopstvenim redovima

MAFIJA U POLICIJI: Akcije Pastir i Maroder za čistku u MUP!

Politika -
Policijska akcija "Maroder" u kojoj su registrovani kontakti nekih političara, bivšeg šefa kabineta Ivice Dačića, Branka Lazarevića, kao i nekoliko visokopozicioniranih funkcionera MUP, započela je 7. novembra 2008. godine

BEOGRAD - Akcije "Pastir" i "Maroder" samo su neke od akcija Uprave kriminalističke policije MUP kojima je ova Uprava godinama pokušavala da se obračuna sa mafijom u sopstvenim redovima.

Policijska akcija "Maroder" u kojoj su registrovani kontakti nekih političara, bivšeg šefa kabineta Ivice Dačića, Branka Lazarevića, kao i nekoliko visokopozicioniranih funkcionera MUP, započela je 7. novembra 2008. godine.

Po naredbi istražnog sudije Specijalnog suda, a na predlog Tužilaštva za organizovani kriminal, kako se dodaje, uspostavljene su mere nadzora i snimanja telefonskih i drugih komunikacija, kao i optičkih snimanja za Rodoljuba Radulovića zvanog Miša Banana.

Rezultat tih mera je 130 diskova sa snimljenom komunikacijom, koji su u aprilu 2010. godine dostavljeni sudiji i Tužilaštvu za organizovani kriminal, a kako se navodi, iz dokumentacije se, navodno, lako može da zaključi da je Raduloviću omogućena mreža ljudi u MUP koja mu je stajala na raspolaganju.

"Registrovani su i razgovori Radulovića sa jednim od načelnika MUP Srbije koji je postavljen na vrlo važno mesto 2008. godine, posle izbora", naveo je izvor i dodao da "postoje "krtice" i u beogradskoj policiji, ali i u Upravi kriminalističke policije".

Policijska obrada pod šifrovanim imenom "Pastir" bavila se upravo čovekom koji je u samom vrhu UKP, a prema nezvaničnim saznanjima, on je imao direktnu komunikaciju sa Rodoljubom Radulovićem.

Lazarević je saslušan u okviru ranije pokrenutog postupka protiv kriminalne grupe Darka Šarića, optuženog za šverc kokaina i pranje novca, a krivična prijava, koju je tužilastvu podnela UKP, tereti njega i još dva lica, za krivična dela udruživanja radi vršenja krivičnih dela i odavanja službene tajne.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja