MALI OGLASI: Tinejdžerka (17) prodaje nerođeno dete za 5.000 evra?!
Foto: You Tube

Novi fenomen u Poljskoj

MALI OGLASI: Tinejdžerka (17) prodaje nerođeno dete za 5.000 evra?!

Planeta -
Uz oglas prilaže i sliku sa kontrole ultrazvukom da se beba dobro razvija

VARŠAVA - Na poljskim sajtovima za male oglase počele su da se pojavljuju ponude prodaje nerođene dece parovima koji ne mogu da imaju svoju, pa jedna Poljakinja tako traži za nerođenu bebu 5.000 evra.

Jedna 17-godišnjakinja ponudila je na prodaju nerođenu bebu za 5.000 evra, uz garancije da pazi na sve što treba trudnica u interesu bebe, a uz oglas prilaže i sliku sa kontrole ultrazvukom da se beba dobro razvija.

Drugi oglas koji se pojavio letos na poljskom internetu sa otvorenom ponudom prodaje deteta postavila je 18-godišnjakinja u drugom mesecu trudnoće koja zajedno sa svojim dečkom traži odgovarajući bračni par koji bi kupio dete.

Cena bi se prema zamislima to dvoje mladih Poljaka mogla uskladiti s finansijskim mogućnostima kupaca. Direktor Nacionalne i akademske kompjuterske mreže Mihal Hšanovski rekao je za današnju Žečpospolitu da su to prvi otvoreni oglasi u osmogodišnjoj istoriji sajta Dižurnet.pl, čiji stručnjaci u Poljskoj prate zloupotrebe interneta, a i Poljaci sami prijavljuju nepodesne ili štetne sadržaje.

"Ti oglasi mogu da budu ne samo vesnik novog alarmantnog trenda već i potvrda da taj novi fenomen već postoji u Poljskoj", kazao je Hšanovski. Paradoksalno, ti oglasi, iako šokantni, ne moraju automatski da krše poljske zakone, jer mogu da se podvedu pod usvajanje, s tim da roditelji ili majka odrede unapred usvojitelja.

"To ne mora da bude trgovina ljudima. Majka vidi da neće biti u stanju da odgoji i vaspita dete i traži za novorođenče odgovarajuću porodicu. Trgovina ljudima je tek kada se osoba zloupotrebljava i tera na rad, prosjačenje ili prostituciju", objasnila je Irena David Olčik iz fondacije La Strada, koja pomaže prostitukama.

Prema podacima kancelarije poljskog ombudsmana za decu, na oko 3.000 legalnih usvajanja godišnje, u kojima po zakonima učestvuju sudovi za maloletne u Poljskoj, dolazi oko 2.000 nelegalnih usvajanja, recimo kada majka bebe navede da je biološki otac upravo onaj koji bebu kupuje, a sama se još u bolnici odriče prava na dete.

"Problem neplodnih parova u Poljskoj je sve rasprostranjeniji, a s druge strane, usvajanje može da se oduži na tri, pa čak i pet godina. Zvuči brutalno, ali dete tako postaje tražena roba i zato se razvija siva ekonomija koja ulazi i na internet", kazala je predsednica fondacije Dete-Adopcija-Porodica Beata Dolegovska.

"Ono što izaziva posebno ogorčenje jeste tretiranje deteta kao robe. Ljudski život ne sme da bude predmet trgovine ni u kojoj formi. Pojava takvih oglasa potvrđuje da smo u jurnjavi za novcem pogazili još jedan od temeljnih principa morala", kazao je povodom oglasa profesor Marek Konopčinjski.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track