MALI NIKOLA ROKER VELIKOG SRCA: Bolesni dečak svirao za pomoć maloj Lani!

I za njegove dve operacije prikupljan novac

MALI NIKOLA ROKER VELIKOG SRCA: Bolesni dečak svirao za pomoć maloj Lani!

Društvo -
Desetogodišnji Nikola Ranković Džoni koncertom pomogao u sakupljanju novca za lečenje male Lane. On je rođen sa polovinom srca, pa je i za njegove dve operacije prikupljan novac

Desetogodišnji Nikola Ranković Džoni koncertom pomogao u sakupljanju novca za lečenje male Lane. On je rođen sa polovinom srca, pa je i za njegove dve operacije prikupljan novac

Nikoli je tek deset godina, a već piše pesme, komponuje i svira gitaru kao mator. Već je izborio neke teške bitke za svoj život, sa drugima je još „na crti“. Beograđanin Nikola Džoni Ranković, iako rođen sa inverzijom svih unutrašnjih organa, bez dela šuplje vene i samo jednom polovinom srca, nedavno je pokazao da mu je srce veliko kao kuća.

Umesto svoje rođendanske žurke, ovaj mali roker dao je primer humanosti - organizovao je donatorski koncert za prikupljanje novca za lečenje šestogodišnje Lane Nikolić, kojoj je neophodna skupa transplantacija koštane srži.

Zbog ozbiljnih zdravstvenih problema i Nikola je operisan dva puta. Jednom kao beba sa 16 meseci, a drugi put kao petogodišnji dečak. Za komplikovane zahvate u inostranstvu novac je prikupljan u javnim akcijama. Verovatno mu predstoji još operacija da bi mogao da živi sa samo jednom polovinom srca. Sada se bori sa teškim oblikom dijabetesa, insulin prima pet puta dnevno, a slatkiši su mu potpuno zabranjeni.

Ali, za sebe kaže da je običan srećan dečak, a da o svojim problemima retko priča. Zna šta hoće. Voli muziku i biće rok zvezda. Kaže, sviraće, gde drugde nego u londonskoj „O2 areni“.

"I ja sam bio ono dete iz novina, dete operacija, sakupljanja humanitarne pomoći. I moja slika vukla se između novinskih tekstova i reklama i sada kada gledam te strane u štampi koje mama čuva, znam kako se osećaju i ta druga bolesna deca. Znam da svako od njih, kao i ja, ima pravo na pomoć i život. Da uživa u detinjstvu, umesto da se prerano nosi sa životom. Sada se piše o Lani. Čuo sam za njen problem i rekao roditeljima da želim nekako da pomognem. Tako je počela priča sa rok koncertom", kaže Džoni.

Humanitarna svirka za Lanu održana je za Džonijev deseti rođendan, krajem novembra u holu zgrade kompanije „Kom trejd“. Umesto poklona, sve drugare, rođake i ostale zvanice zamolio je da uplate koliko mogu za Lanino lečenje. Bilo slanjem SMS, uplatom na račun, ili izdvajanjem sume za ulaznicu.

"Čestitke kojima sam se radovao bile su uplatnice na Lanin žiro-račun. Bila je fenomenalna atmosfera i prikupio sam samo od ulaznica 2.450 evra, a ukupno na humanitarnom koncertu sakupljeno je oko 15.000 evra. Meni je muzika pomogla da ostanem jak, a srećan sam što sam svojom muzikom pomogao i Lani", kaže Nikola.

Nikola je do sada sam napisao i komponovao nekoliko pesama „Nije do love“, „Teram po svom“, „Neću da živim u zemlji bez rokenrola“... Nastupa sa bendom „Master blastersi“, ali tek okuplja novu rok ekipu.

Počeo je da svira gitaru sa šest i po godina, a prvu električnu dobio je od Đuleta iz grupe „Van Gog“, čiji je veliki fan. Na njihovoj tonskoj probi na Bir festu 2010. godine, dobio je najdraži poklon. „Eštona“, koji će se naći u njegovoj prvoj pesmi.

Imam gitaru, ešton plave boje. To mi je prva električna gitra.“

Sada ona sa Đuletovim potpisom stoji na zidu i ne sme da se dira.

USPEH

Džoni je već nastupao na nekoliko koncerata u Dečjem kulturnom centru. Predstavljao je Srbiju na 44. susretu „Radost Evrope“, naravno sa temom „Rokenrol“. Tada je izveo svoju pesmu „Neću da živim u zemlji bez rokenrola“.- Bio sam mali kada sam na TV čuo pesmu Van Goga „Neka te telo nosi“ i istog dana znao sam skoro ceo album napamet, a uveče je tata išao da mi kupi CD - priseća se Džoni. - Volim još i „Partibrejkerse“, EKV, ali uglavnom slušam „Gans end rouzis“, „Vajt snejk“, „Led cepelin“, „Rolingstouns“. Danas ima tako malo dobrih rok bendova, naročito domaćih. Sve je preplavljeno novokomponovanom, modernom muzikom, koja ne ostavlja traga, i već dogodine tih pesama se niko ne seća. I u mojoj sredini ima tako malo mojih vršnjaka koji me podržavaju ili slušaju i sviraju rok. Džoni se već ponaša kao profesionalac, veoma je posvećen, ne kasni na probe, zna da zameri kada su članovi benda nespremni. A koliko je veliki, ovaj mali dečak govore njegovi stihovi. Rođen sa pola srca u duploj nadi da život ipak ima lek, ja trčim trku bez prednosti da rokenrolom osvojim svet.HUMANITARNA AKCIJA

Do sada je dobrom voljom ljudi u humanitarnoj akciji „Pomozi mi i ti“ za Lanu, koja boluje od aplastične anemije sakupljeno 185.000 evra. Od toga je oko 15.000 evra sakupio mali Džoni kroz kutiju na samom koncertu 30. novembra 2013.godine, uplate njegovih prijatelja i rođaka na Lanin račun i humanitarni SMS broj koji je pisao na njegovoj pozivnici za ovaj koncert. Sam je osmislio džingl, snimio i pustio na Youtube.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track