Maskirani ekstremisti demolirali biračka mesta na severu Kosova
Foto: RTS

Nasilje na lokalnim izborima na Kosmetu

Maskirani ekstremisti demolirali biračka mesta na severu Kosova

Politika -
Pošto su Srbi predveče masovno krenuli da izlaze na glasanje, maskirani ekstremisti počeli da lome biračke kutije i tuku ljude. Vučić zatražio od međunarodne zajednice da srpska policija interveniše kako bi sredila situaciju posle napada u Mitrovici

BEOGRAD - Krvavi obračun!Grupa ekstremista upala je juče oko 17 sati na izborna mesta u severnom delu Kosovske Mitrovice i bukvalno polupala glasačke kutije i pocepala glasačke listiće. Ekstremisti su prekinuli glasanje u tehničkoj, medicinskoj školi i Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Mitrovici, a tokom divljanja na glasačkom mestu dve žene su povređene.Naime, na severu Kosova juče je od otvaranja birališta sve treperelo od tenzije - ekstremisti su vređali i pretili građanima koji su izašli na glasanje, a sve je kulminiralo predveče oko 17 sati, kad su Srbi u Mitrovici masovno počeli da izlaze na birališta i kad je bilo jasno da će bojkot kosovskih izbora propasti. U tom trenutku, oko 30 ekstremista s fantomkama na glavama upali su u nekoliko biračkih mesta i počeli da razbijaju sve pred sobom, a prema još nepotvrđenim informacijama, pripadnici kosovske policije bacili su suzavac kako bi rasterali napadače. Glasanje na tim biračkim mestima je prekinuto, pripadnici OEBS su evakuisani, a mesto su obezbeđivale jake policijske snage. Takođe, Mitrovicu su nadletali helikopteri međunarodnih snaga.Povređene dve ženeEkspresno je reagovao prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, koji je od međunarodne zajednice zatražio da se Srbiji da 45 minuta da interveniše, odnosno da srpska policija sredi stanje u severnom delu Kosovske Mitrovice.Međutim, odgovora od međunarodnih zvaničnika na ovaj zahtev do zaključenja ovog broja Kurira nije bilo.Krstimir Pantić, kandidat za gradonačelnika sa liste Srpska u Kosovskoj Mitrovici, tražio je poništavanje izbora.- Posle incidenata napadači su povredili dve žene. Na jednu su bacili stolicu, a druga je zadobila prelom noge. Građani treba da ostanu mirni i mudri. Mi nećemo da se ponašamo kao oni - rekao je Pantić posle jučerašnjih incidenata.Slaba izlaznostPrema podacima Izborne komisije, izlaznost do 16 sati bila je sedam odsto, u Zvečanu 7,39, a nešto veća u Leposaviću 12,52 i Zubinom Potoku 13,38. Za razliku od severa KiM, južno od Ibra izlaznost je bila mnogo veća, i to više od 40 odsto.

Napeto... Intervenisala policija
Napeto... Intervenisala policija

Kosovska Mitrovica: Bomba ispred Tehničke školePripadnici Kosovske policijske službe pronašli su sinoć oko 20 sati u parku blizu ulaza u Tehničku školu u Kosovskoj Mitrovici ručnu bombu, koja, srećom, nije eksplodirala. U Tehničkoj školi je, inače, bilo jedno od biračkih mesta na kojima su Srbi glasali na kosovskim lokalnim izborima. Deo ulice ispred te škole ubrzo su blokirali pripadnici KPS.

Slavlje u Gračanici: Pobeda Srpske južno od IbraLista Srpska proglasila je sinoć pobedu u svih šest srpskih opština južno od Ibra. Srpska je i u ostalih 14 kosovskih opština u kojima je učestvovala na izborima dobila najviše glasova od svih srpskih lista, rekao je direktor građanske inicijative Srpska Vladeta Kostić. Kostić je naveo i da je Srpskoj uspeh na izborima čestitao i potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Krstimir Pantić: Bojkot znači da je Albanac gradonačelnik?Krstimir Pantić upozorio je juče da je posledica bojkota to da Albanac bude izabran za gradonačelnika već u prvom krugu glasanja.- Nije samo Priština ta koja čini sve da obeshrabri Srbe da izađu na birališta, već to isto čine i zagovornici bojkota, predvođeni DSS. U Mitrovici su bili juče i članovi Obraz i njihov vođa Mladen Obradović, koji u blizini škole u kojoj se odvija glasanje, uprkos zakonu koji zabranjuje prisustvo glasačkim mestima na razdaljini manjoj od 100 metara, stoje u velikom broju, upućuju pogrdne reči, psovke i vređaju građane: „Šiptari“ i „Izdajice“. Na taj način zastrašuju građane - naglasio je Pantić.

Špijuniranje... Kemara ispred biračkog mesta
Špijuniranje... Kemara ispred biračkog mesta

Mladen Obradović: Nismo snimali ko je glasaoMladen Obradović, vođa pokreta Obraz, juče je sa svojim pristalicama došao u Mitrovicu preko prelaza Jarinje, a prema izveštajima s lica mesta, na svim biračkim mestima, kako u Mitrovici, tako i u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, postavili su laptopove i kamere i snimali one koji su išli na glasanje.Obradović je za Kurir rekao da je u Mitrovicu došao na poziv prijatelja i negirao je da je lično postavio kamere, ali da nema ništa protiv toga što su postavljenje.

Ivica Dačić: Kad se Tači raduje, nema sreće za Srbe! - Sudbina Srba na Kosovu i Metohiji mora biti u njihovim rukama, a ne u rukama Tačija, koji želi svoje Srbe, i desničarskih ekstremističkih organizacija i partija iz Srbije koji Srbe guraju u katastrofu. Kad se Tači raduje, zajedno sa srpskim ekstremistima, tu nema sreće za Srbe. Uradimo jednom nešto i u svom interesu, a ne na radost srpskih neprijatelja - rekao je Dačić.Prema njegovim rečima, Srbi na Kosovu i Metohiji neće moći da opstanu bez pomoći Srbije, a Srbija može da im pomogne samo ako uvaže stav državnog rukovodstva i izaberu svoju vlast.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track