SLOVENAČKI KRIMINOLOG: Darko Šarić prao novac u Sloveniji! Imao je i hrvatski pasoš!
Foto: YT

Preko para do blaže kazne

SLOVENAČKI KRIMINOLOG: Darko Šarić prao novac u Sloveniji! Imao je i hrvatski pasoš!

Crna Hronika -
Postoji velika mogućnost da će Šarić pokušati da se nagodi sa srpskim tužilaštvom za manju kaznu, pa tako i da kaže gde se nalazi njegov novac u Sloveniji. Bojim se da će nas zbog tih otkrića još jako boleti glava", rekao je Demšar, rekao je Jakob Demšar predsednik društva Kriminologa Slovenije

BEOGRAD - Hapšenje Darka Šarića i dalje je tema i u zemljama regiona, a mediji pišu da je, najveći narko-bos na Balkanu imao hrvatski pasoš, prao novac u Sloveniji, kao i da su srpski operativci, uz dozvolu vlasti, prisluškivali Šarićeve prijatelje i porodicu u Crnoj Gori.

Slovenački mediji pišu da postoji velika verovatnoća da je deo “prljavog novca”, koji je prodajom droge stekao klan,kako ga nazivaju, "kokainskog kralja" Darka Šarića, koji se ovih dana predao i zatvoren je u Srbiji, "opran" preko Slovenije.

"Uveren sam da je Slovenija, koja je rasprodata u vreme tranzicije, još Meka za pranje novca", izjavio je za ljubljanski Dnevnik nekadašnji načelnik slovenačke kriminalističke službe Jakob Demšar koji je sada angažovan kao predsednik društva Kriminologa Slovenije.

"Događa se da razni penzioneri, taksisti i konobari kupuju cela preduzeća novcem koji su navodno zaradili u inostranstvu”, kaže Demšar, podsetivši da je kod “prljavog novca” najveći problem kako ga legalizovati kroz zakonite poslove.

"Postoji velika mogućnost da će Šarić pokušati da se nagodi sa srpskim tužilaštvom za manju kaznu, pa tako i da kaže gde se nalazi njegov novac u Sloveniji. Bojim se da će nas zbog tih otkrića još jako boleti glava", rekao je Demšar.

U Sloveniji je, inače, pre četiri godine u opsežnoj kriminalističkoj akciji i u saradnji sa stranim tajnim službama bila sprovedena akcija "Balkanski ratnik", tokom koje je bilo uhapšeno više desetina ljudi navodno povezanih sa Šarićem, među njima i preduzetnik Dragan Tošić za kojega se pretpostavlja da je šef slovenskog dela Šarićevog narko klana.Veći deo njih, uključujući i Tošića kasnije je iz zatvora pušteno nakon što ih je osobodio sud koji je odbio da kao dokaz prihvati snimke razgovora klana koje su imali državne obaveštajne agencije u Srbiji I Sloveniji.

Hrvatski “Večernji list”, međutim, konstatuje da hapšenje Šarića nije izazvalo preveliko uzbuđenje u hrvatskoj policiji iako je njegovo ime već godinama na popisu imena za njih zanimljivih osoba. Čini se, piše list, da Šarić ipak nije imao težište svoje mreže u Hrvatskoj, osim što je sa brodom i 2,8 tona kokaina uhapšen Puljanin Anastazije Martinčić.

List podseća na tvrdnje da je Šarić, krijući svoj identitet preko američkih firmi ulagao u nekretnine i u Hrvatskoj, a spominjalo se, dodaje se, sindikalno odmaralište u Rovinju.Napominje se i da je Šarić, prema podacima međunarodnog udruženja koje se bavi istraživanjem organizovanog kriminala i korupcije imao i hrvatski pasoš i da je poslovao u Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Češkoj, SAD-u, Brazilu, Urugvaju, Italiji.

Pozivajući se na svoja saznanja u bezbednosnim krugovima, navodi se da su crnogorske službe imale bitnu ulogu u praćenju Šarića, ali da su najvažniji deo posla odradili agenti američke CIA i srpske BIA.

Službenici Uprave policije, ali i operativci ANB-a, uz aminovanje potpredsednika vlade i ministra pravde Duška Markovića, u najvećem delu bili “servis” srpskim kolegama iz BIA, te da je njihovim agentima “čak dozvoljeno da na teritoriji Crne Gore mesecima prate i snimaju komunikaciju članova Šarićeve porodice i najbližih prijatelja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track