Mićunu smetali fotoreporteri u Skupštini

DS i LDP tražili tekst ekspozea mandatara

Mićunu smetali fotoreporteri u Skupštini

Politika -
Nebojša Stefanović rekao da je namera da celokupna javnost ima pristup, dok je Mićunović odgovorio da nije imao ništa protiv prisustva medija, ali da se stvorila gužva i "zid"

BEOGRAD - Demokratska stranka (DS) i Liberalno demokratska partija (LDP) kritikovale su danas način na koji je sazvana posebna sednica na kojoj će biti izabrana nova vlada, navodeći da nisu dobili tekst ekspoza mandatara Ivice Dačića bez čega, kako su naveli, sednica ne bi trebalo da počne jer ne može ozbiljno da se raspravlja.Posle rasprave koja je trajala oko 20 minuta, mandatar je počeo izlaganje.

Šef poslaničke grupe DS Dragoljub Mićunović rekao je, javljajući se po povredi Poslovnika o radu parlamenta, da je poslanicima prvo trebalo podeliti ekspoze kako bi ga proučili, i zatražio pauzu u radu. "Znam da se u Srbiji uvek nesto smandrljavalo kad je vlada u pitanju, ali sam očekivao da će ovo sad biti urađeno kako treba", rekao je Mićunović. On je rekao da treba stvoriti uslove za rad, jer je sednica počela dok su u sali bili fotoreporteri.

Na obraćanje predsednika Skupštine Srbije Nebojša Stefanović da je namera da celokupna javnost ima pristup radu parlamenta kao i da su se novinari povukli iz sale i da se ekspoze deli poslanicima, Mićunović je rekao da nije imao ništa protiv prisustva medija, ali da se u jednom trenutku stvorila gužva i "zid između predsedavajćeg i poslanika". Šef poslaničke grupe LDP Čedomir Jovanović rekao je da je Stefanović povredio Poslovnik zakazivanjem sednice u sredu u 23 sata i da je, ako je želeo ozbiljnu raspravu, trebalo da omogući poslanicima da se pripreme za raspravu.

On je tražio da se vreme rasprave o izboru vlade udvostruči i da traje deset sati jer je to, kako je kazao, veoma značajna sednica na kojoj se bira vlada, što je odbijeno.

Zamenica šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke Jorgovanka Tabaković rekla je da "postoje ljudi koji ne mogu dostojanstveno da podnesu trenutak izbora nove vlade" i da je procedura zakazivanja sednice potpuno poštovana, i pozvala političke protivnike da priznaju izborne rezultate. Ona je kazala da se tekst govornika "nikad do sad i ni na jednom međunarodnom ili domaćem skupu" ne dobija pre nego što ih govornik izgovori i pozvala predstavnike opozicije da čuju ekspoze posle čega će, kako je kazala, u pauzi imati mogućnost da se upoznaju sa sadržajem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track