Mihajlovićeva: Staro sajmište pretvoriti u Memorijalni centar
Foto: Dado Djilas

Ne zaboraviti zločine

Mihajlovićeva: Staro sajmište pretvoriti u Memorijalni centar

Beograd -
Upravo sa ovog mesta u smrt je oterano više od 6.000 žena, dece i starih Jevreja u monstruoznoj misiji istrebljenja čitavog naroda. Ovo mora postati mesto ne samo memorijalizacije, pamćenja već i učenja o poštovanju nacionalnih, verskih, političkih i svih drugih različitosti - mesto na kome će generacije učiti o toleranciji, navela je ministarka

BEOGRAD - Na Starom Sajmištu, na kojem se nalazio Logor za Jevreje Zemun i Prihvatni logor, u kojem je ubijeno više od 20.000 Jevreja, Srba i drugih iz svih delova regiona, važno je da se podsetimo tih zločina, ali i da kažemo da moramo što pre ovo mesto holokausta i zločina pretvoriti u Memorijalni centar, umesto postojećeg zapuštenog prostora, navela je Zorana Mihajlović, ministarka energetike i potpredsednica SNS.

"Moramo stvoriti centar koji će podsećati i učiti o počinjenim zločinima nad nedužnim civilima, političkim protivnicima", napisala je Mihajlovićeva na svom Fejsbuk profilu povodom današnjeg međunarodnog Dana sećanja na žrtve Holokausta.

Najvažnije od svega, istakla je ona, u okviru Memorijalnog centra moramo podići i poseban memorijal holokausta, zbog naročitog značaja koji ovo mesto ima za beogradske i srpske Jevreje.

"Upravo sa ovog mesta u smrt je oterano više od 6.000 žena, dece i starih Jevreja u monstruoznoj misiji istrebljenja čitavog naroda". Ovo mora postati mesto ne samo memorijalizacije, pamćenja već i učenja o poštovanju nacionalnih, verskih, političkih i svih drugih različitosti - mesto na kome će generacije učiti o toleranciji. Moramo obeležiti i našu antifašističku prošlost, kao i ulogu "pravednika", svih onih koji su izlagali svoje živote kako bi pomogli Jevrejima", istakla je Mihajlovićeva.

Ona je naglasila da je krajnje vreme da se na nacionalnom nivou donese poseban zakon o Memorijalnom centru i ujedine kapaciteti grada Beograda i Srbije kako bi se dostojanstveno odužili žrtvama, napravili centar koji će svedočiti o zločinima koji se ne smeju ponoviti, i što je najvažnije, pomogli novim generacijama da se dovoljno informišu o tome kako se kroz mržnju stvaraju diktatorski, zločinački režimi.

Mihajlović je citirala jedno pismo Hilde Dojč iz ovog logora, koja je dobrovoljno došla u logor da pomogne nemoćnima.Svojoj prijateljici koja je na slobodi Hilda piše: "Ti ne znaš, kao što ni ja nisam znala, šta to znači biti ovde. Želim ti da nikada ne saznaš".

"Ne zna se datum smrti Hilde Dojč, ali je sigurno da je i ona stradala u zloglasnom gasnom kamionu, kao i više od 6.000 žena i dece Jevreja. Upravo zbog Hildine žrtve i hrabrosti, zbog svih žrtava logora, moramo pamtiti, i naša je obaveza da ovde napravimo mesto na kojem ćemo se sećati svakoga dana, a ne samo kada su prigodne godišnjice", napisala je Mihajlovićeva.

"Stranka koju predstavljam učiniće sve da u što kraćem periodu ostvari ono što više od 60 godina nije napravljeno - da dostojno bude obeleženo ovo mesto", navela je potpredsednica SNS Zorana Mihajlović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track