MOMIN KRUG: Spomen-ploča Momi Kaporu otkrivena na Vračaru
Foto: RTS

Piscu i slikaru u čast

MOMIN KRUG: Spomen-ploča Momi Kaporu otkrivena na Vračaru

Beograd -
Ne postoji niko ko je bolje pisao, lepše crtao i više voleo Beograd od Mome Kapora, rekla je spisateljica Mirjana Bobić Mojsilović

BEOGRAD - Spomen-ploča piscu i slikaru Momi Kaporu otkrivena je danas na kući u kojoj je stanovao, u Nebojšinoj ulici u Beogradu.

Postavljanje spomen-ploče deo je festivala "Momin krug", koji je u čast umetnika organizovala fondacija koja nosi njegovo ime. "Momin krug" započet je juče kod skulpture "Dafne" na Adi Ciganliji, a danas su Kaporovi prijatelji, poštavaoci i novinari nakon otkrivanje spomen ploče krenuli u obilazak mesta u Beogradu koje je umetnik voleo.

Spomen-ploču otkrili su predsednica Zadužbine "Momo Kapor" Ljiljana Kapor i predsednik opštine Vračar Branimir Kuzmanović. Ljiljana Kapor zahvalila je opštini Vračar i navela da je Momo sa devet godina došao u Beograd, a da je poslednjih 15 godina živeo u kući na Neimaru.

"Ne postoji niko ko je bolje pisao, lepše crtao i više voleo Beograd od Mome Kapora", rekla je spisateljica Mirjana Bobić Mojsilović. Predsednik opštine Vračar Branimir Kuzmanović ocenio je da je "Momin krug" od izuzetnog značaja za grad, jer podseća na odnos i ljubav koju je Kapor gajio prema Beogradu.

"Festival "Momin krug" nas svake godine podseti na šarm, umeće, talenat i naklonost Mome Kapora prema Beogradu i Beograđanima", rekao je Kuzmanović. Prema njegovim rečima, Momo Kapor je jedan od simbola grada.

"Momo Kapor je voleo Beograd i Beograđane, on mu je davao energiju i svoj lični šarm je pretočio u beogradski. I Beograd je voleo njega i ponosi se njime", rekao je Kuzmanović. Slikar i pisac Momo Kapor umro je 2010. godine. Objavio je više od četrdeset knjiga, među kojima su najpoznatije "Foliranti", "Provincijalac", "Ada", "Una", "Od sedam do tri", "Beleške jedne Ane", "Hronika izgubljenog grada". Autor je velikog broja dokumentarnih filmova i televizijskih emisija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track